Annons

Sandvikenhus satsar på mångfald

Sandviken UPPDATERAD VERSION. Sandvikenhus gör nu en extra satsning på mångfald. Bahram från Irak, Fana från Eritrea och 14 andra utlandsfödda ska göra två månaders praktik i företaget. Därefter erbjuds de fem och en halv månads säsongsanställning.

De kommer från Eritrea, Somalia, Afghanistan, Thailand, Saudiarabien och några andra länder, praktikanterna som efter två månader övergår till att bli säsongsanställda hos kommunala bostadsföretaget Sandvikenhus.

– Satsningen på utlandsfödda gynnar alla parter och inte minst oss själva som behöver spegla samhället på ett bättre sätt, säger vd:n Stefan Lundqvist.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han konstaterar att den lilla andelen anställda med utländsk bakgrund som företaget har i dag inte alls motsvarar andelen utrikesfödda hyresgäster.

– Vi behöver få till en bättre balans.

Praktikanterna som övergår till att bli anställda har rekryterats genom kommunens integrationsenhet. De har sedan matchats med handledare på Sandvikenhus och arbetar nu sida vid sida med sina handledare.

Läs ocksåBovärden Henrik inspekterade spis – blev hotad med kniv: "Tänkte på min familj"

Fana Abraha från Eritrea ska arbeta som trygghetsvärd.

– Jag ser fram emot att få jobba, tjäna mina egna pengar och få träffa nya människor, säger hon.

Annons

Av handledaren Shirzad Mohammed beskrivs Fana som en glad och social tjej som säkert kommer att göra stor nytta bland ungdomarna både som praktikant och anställd.

Läs ocksåMissbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev

Bahram Al-Zuhairi från Irak berättar att han som hyresgäst fått en positiv bild av Sandvikenhus bovärdar och deras arbete.

– De verkar ha ett omväxlande arbete som går ut på att hjälpa folk. Det gillar jag.

Nu ska Bahram själv få prova på att jobba som bovärd.

– Det ska bli kul. Kanske ett steg på vägen mot drömmen att bli målare, säger han.

Handledaren David Tjernström tror att Bahram har alla förutsättningar att lyckas.

Annons

– Ja, han är driven, nyfiken, frågar mycket och vill verkligen lära sig.

Henrik Falk, områdeschef i östra området, uppskattar det ovanliga initiativet som hans arbetsgivare nu tagit.

– De här personerna har redan visat att de blir en otroligt stor tillgång. Inte minst genom sina språkkunskaper och kunskaper om andra kulturer. Jag lär mig mer av dem än de lär sig av mig.

Alla anställda på Sandvikenhus har under de senaste månaderna gått en utbildning i kulturell förståelse, kallad Mervärdet, som ett led i satsningen på att få in fler utlandsfödda i företaget.

Sandvikenhus anställer varje år cirka 30 säsongsanställda. Ungefär 15-20 personer av dessa är nyrekryteringar. Resten har företrädesrätt enligt LAS, lagen om anställningsskydd.

Läs också Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt" Så blir kameror ett vapen för att vräka dig - Susanne rädd att värden filmar: "Kanske tittar nu" Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.