Annons

Sandvikenhus satsar på mångfald

Sandviken UPPDATERAD VERSION. Sandvikenhus gör nu en extra satsning på mångfald. Bahram från Irak, Fana från Eritrea och 14 andra utlandsfödda ska göra två månaders praktik i företaget. Därefter erbjuds de fem och en halv månads säsongsanställning.

De kommer från Eritrea, Somalia, Afghanistan, Thailand, Saudiarabien och några andra länder, praktikanterna som efter två månader övergår till att bli säsongsanställda hos kommunala bostadsföretaget Sandvikenhus.

– Satsningen på utlandsfödda gynnar alla parter och inte minst oss själva som behöver spegla samhället på ett bättre sätt, säger vd:n Stefan Lundqvist.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Han konstaterar att den lilla andelen anställda med utländsk bakgrund som företaget har i dag inte alls motsvarar andelen utrikesfödda hyresgäster.

– Vi behöver få till en bättre balans.

Praktikanterna som övergår till att bli anställda har rekryterats genom kommunens integrationsenhet. De har sedan matchats med handledare på Sandvikenhus och arbetar nu sida vid sida med sina handledare.

Läs ocksåKan bli 14-årigt rekord - Skånes värsta hyresvärd hotas av fortsatt tvångsförvaltningLars-Åke Håkansson, tvångsförvaltad hyresvärd i lund

Fana Abraha från Eritrea ska arbeta som trygghetsvärd.

– Jag ser fram emot att få jobba, tjäna mina egna pengar och få träffa nya människor, säger hon.

Annons

Av handledaren Shirzad Mohammed beskrivs Fana som en glad och social tjej som säkert kommer att göra stor nytta bland ungdomarna både som praktikant och anställd.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Bahram Al-Zuhairi från Irak berättar att han som hyresgäst fått en positiv bild av Sandvikenhus bovärdar och deras arbete.

– De verkar ha ett omväxlande arbete som går ut på att hjälpa folk. Det gillar jag.

Nu ska Bahram själv få prova på att jobba som bovärd.

– Det ska bli kul. Kanske ett steg på vägen mot drömmen att bli målare, säger han.

Handledaren David Tjernström tror att Bahram har alla förutsättningar att lyckas.

Annons

– Ja, han är driven, nyfiken, frågar mycket och vill verkligen lära sig.

Henrik Falk, områdeschef i östra området, uppskattar det ovanliga initiativet som hans arbetsgivare nu tagit.

– De här personerna har redan visat att de blir en otroligt stor tillgång. Inte minst genom sina språkkunskaper och kunskaper om andra kulturer. Jag lär mig mer av dem än de lär sig av mig.

Alla anställda på Sandvikenhus har under de senaste månaderna gått en utbildning i kulturell förståelse, kallad Mervärdet, som ett led i satsningen på att få in fler utlandsfödda i företaget.

Sandvikenhus anställer varje år cirka 30 säsongsanställda. Ungefär 15-20 personer av dessa är nyrekryteringar. Resten har företrädesrätt enligt LAS, lagen om anställningsskydd.

Läs också Kronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter" Övikshem efter hovrättsdomen om illaluktande matos: "Vi har gjort vad vi kan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.