Annons

Sänkt borgensavgift i Uddevalla

Uddevalla Politikerna sänker borgensavgiften för kommunala bolag som exempelvis Uddevallahem. Men exakt hur mycket hyresgästerna tjänar på beslutet är oklart.

Två år har gått sedan den dåvarande borgerliga majoriteten i Uddevalla höjde borgensavgiften för sina kommunala stiftelser och bolag. I ett svep gick man från en avgift på 0,1 procent till 0,49 procent. För kommunens största hyresvärd, Uddevallahem, ökade kostnaderna med cirka 2,7 miljoner per år. Vilket motsvarar ungefär 640 kronor per lägenhet och år.

Både oppositionen och Hyresgästföreningen protesterade. ”Höjningen är omotiverat stor och kommer att missgynna hyresgästerna”, menade de.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi agerade snabbt och kraftfullt. På bara ett par dagar lyckades vi få in över 400 protestunderskrifter som vi överlämnade till fullmäktige. Vi skrev insändare och propagerade på stan, säger Anitha Andersson från Walkeskrokens lokala Hyresgästförening. 

Men motståndet var förgäves. I november 2013 klubbades höjningen igenom och därefter dröjde det inte länge innan Hyresgästföreningens farhågor besannades. När Uddevallahem, inför 2014, ville höja hyran med 4,2 procent sade man att 1,6 procentenheter av det yrkandet berodde på den höjda borgensavgiften. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet höll dock fast vid sin ståndpunkt och lovade att justera avgiften om de fick ta över makten vid valet 2014. 

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Höjningen stod inte i proportion till den allmänna nivån i andra kommuner, därför har vi nu korrigerat den, säger kommunstyrelsens ordförande Ingemar Samuelsson (S).

Men någon återgång till den gamla avgiftsnivån blir det inte. Dagens låne- och borgensavgifter kommer endast att sänkas med 0,1 procent, vilket innebär att Uddevallahem får en avgift på 0,39 procent per år. De nya avgifterna tillämpas retroaktivt från och med första januari i år. 

Hur mycket sparar Uddevallahem genom det här beslutet?

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Den exakta siffran har jag inte. Men med tanke på att vår lånestock snart uppgår till en miljard kan det röra sig om minskade lån- och borgensavgifter på mellan 1,5 till 3 miljoner kronor, säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe.

Annons

Hur kommer de pengarna era hyresgäster till del?

– Jag vet att Hyresgästföreningen vill ha den siffran. Men jag väljer att passa på den frågan, säger Thomas Aebeloe.

Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.