Annons

Sänkta skåp blev ett lyft för Britt

Norrköping Britt tvingades ta stegen till hjälp när hon skulle laga mat hemma. Men nu når hon det mesta med fjärrkontrollen i sitt nya anpassade kök.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Britt Karlsson visar in oss i sin tvårumslägenhet i Åby, utanför Norrköping. Att baka och laga mat är ett av hennes stora intressen. Det märks om inte annat på det välfyllda kakfatet med hembakat som står framdukat i köket.

– Du måste smaka min mjuka pepparkaka. Jag älskar att laga till gott. Under julen hade jag min syster på besök och lagade all maten här, berättar hon.

Läs ocksåBadkar kastas ut vid renoveringar – för Jenny är dusch otänkbart: ”Vet inte vad jag ska ta mig till”Jenny Ek

Men för Britt, som är 1,37 meter lång, har en vardaglig syssla som matlagning varit en stor utmaning. För att nå upp till kökskåpen har hon fått klättra upp på stegar och pallar.

– Det har varit jättejobbigt. Jag har sådan värk i axlarna och armarna efter att ha burit och sträckt mig efter saker, berättar hon.

En del av värken kommer även från hennes 25 år som städerska i äldrevården, där hon ibland fick lyfta tunga mattor. Men efter ett besök hos vårdcentralen i Hageby fick hon hjälp att söka kommunens bidrag till bostadsanpassning. Ett hembesök gjordes och då konstaterades att köket behövde göras om. Fastighetsägaren Hyresbostäder gav klartecken och kommunen betalade för arbetet.

Läs ocksåHyrorna i Norrköping höjs med 4,78 procent: "Vi är lagom missnöjda"Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

När vi stiger in i det nya köket är det svårt att se några förändringar.

– Vänta ska ni se, säger Britt och trycker lite hemlighetsfullt på några knappar på en vit fjärrkontroll.

Annons

Plötsligt öppnas dörrarna på ett av skåpen och ut kommer hyllplanen med kaffekoppar och glas, som sänks ned i nivå med köksbänken.

Läs ocksåHär riskerar äldre stå bostadslösa - Jörgen har väntat flera år på lägenhet utan mögelJörgen Ax har väntat länge, och hittills förgäves, på en lägenhet anpassad efter hans behov.

– Det här skulle jag ha haft för länge sen. Det är toppenbra, jag är så tacksam för det här, säger hon och vill framföra tusen tack till alla som varit inblandade.

Hissarna finns i två av köksskåpen. Men för att komma åt de övriga hyllorna får hon ta fram stegen igen.

– Där har jag ställt saker som jag inte behöver så ofta. Och i bland tar jag fram stegen ändå, så det tar lite tid att vänja sig, säger hon.

Inte bara köket har gjorts om. Även badrummet har anpassats efter Britts behov.

– Jag hade ett badkar tidigare och fick kliva upp på en pall för att ta mig i och ur när jag skulle duscha. Det var inte helt enkelt.

Nu är badkaret utbytt mot en duschkabin och toalettstolen är ny med stöd för både spolning och torkning. Även ytskikten har gjorts om med nytt kakel och klinker.

Annons

– Det är mycket bättre och enklare för mig att duscha nu, säger hon.

De anpassningar som är gjorda, som till exempel skåpslyften, är utförda så att de ska kunna tas bort om Britt flyttar. Men det verkar inte vara aktuellt den närmaste tiden.

– Nä, jag tänker inte flytta för jag trivs jättebra här.

En önskan finns dock kvar.

– Jag skulle vilja ha balkongen inglasad för att slippa skotta bort all snön, men det har jag inte fått igenom, säger hon.

Fakta: Bostadsanpassning

Personer som har en funktionsnedsättning kan söka bidrag hos kommunen för att få sin bostad anpassad.
Bidraget ges till åtgärder som har skäliga kostnader och som är nödvändiga för att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv.
Exempel på åtgärder är badrumsanpassning, borttagning av trösklar och breddning av dörrar.
Om det är en hyreslägenhet krävs tillåtelse av hyresvärden.

Källa: Norrköpings kommun.

Läs också Många lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika” Ny satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.