Sanktioner mot missköttafastigheter i Landskrona

Landskrona Drag, mögel och kyla. Över hundra hus i Landskrona har fått anmärkningar och 18 förelägganden har utfärdats. Nu fortsätter projektet i centrum.

Landskronas hyresfastigheter  kartläggs för att hitta de som misskötts. Projektet som miljöförvaltningen startade förra året har nu inlett sitt arbete i centrum.

– Man är förvånad över att folk lever i så dåliga lägenheter. Det är ändå fastighetsägarnas skyldigheter att åtgärda brister och se till att miljön i bostäderna är bra, säger miljöinspektör Elvira Kostovic.

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

Av fastigheterna i Landskronas östra delar, som har gåtts igenom, har 116 fått anmärkningar, 33 har inspekteras på insidan och i 18 fall har fastighetsägare fått förelägganden. De vanliga bristerna har varit mögel, drag, dåliga fönster, dålig ventilation och kalla lägenheter.

– Vi får in många klagomål och vill nu driva detta. Mest i förebyggande syfte, och för att få ett grepp om hur det ser ut, säger Elvira Kostovic.

Det är oklart när kartläggningen kommer att vara klar, tanken är att alla så kallade flerbostadsfastigheter gås igenom. Arbetssättet är att först inspektera husen på utsidan. Ger det indikationer på att det kan finnas problem ber man hyresgästerna svara på en enkät och inspekterar sedan inomhus. Enkäter kan också delas ut till boende i hus där många klagomål har kommit in.

Läs ocksåHär är dina verktyg när värden inte gör sitt jobbHand på en lagbok
Fakta: Detta kan förvaltningen göra

Miljöförvaltningen kan ställa krav på fastighetsägare att åtgärda problem som drag, lukt, ventilation, skadedjur, mögel och andra fuktskador. Förvaltningen kan skriva klagomålsbrev, göra inspektioner, meddela föreläggande med eller utan vite och förbjuda fastighetsägare att hyra ut. Myndigheten kan också göra en inskrivning i fastighetsregistret, vilket blir som en formell prick vid exempelvis försäljning. Hittills i Landskronaprojektet har en fastighetsägare fått en sådan inskrivning.

Källa: Miljöförvaltningen, Landskrona.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Barnfamiljer betalar ockerhyror för fönsterlösa mini-ettor: "Bor i trånga utrymmen" Iskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.