Annons

Sara vill stoppa diskriminering på bostadsmarknaden

Malmö Barn som skriker på ett främmande språk uppfattas som mer störande och en del hyresgäster dömer vissa grannar hårdare än andra. Genom att arbeta för bättre kontakt mellan grannar kan man också stoppa diskriminering. Det menar Sara Duarte, projektledare på Malmö mot diskriminering.
Sara Duarte är projektledare på Malmö mot diskriminering.
Foto: Fredrik Rubin
Sara Duarte är projektledare på Malmö mot diskriminering.

Vad har diskriminering med hyresgäster att göra?
– I vårt arbete har vi fått in en rad ärenden som varit kopplad till bostadsmarknaden. Det är dels personer som nekats bostad på grund av sin etniska tillhörighet, men även hyresgäster som diskriminerats av sina grannar genom trakasserier. I en del fall handlar det om vuxna som trakasserat barn.

Vad ska man göra om man drabbats?
– Om det är en granne som utsatt dig för diskriminering kan du i första hand ta kontakt med din hyresvärd. Får du inte gehör så uppmanar vi hyresgäster att ta kontakt med oss på Malmö mot diskriminering så hjälper vi till. Men när trakasserierna går över till att vara ett rent hatbrott, kanske till och med inslag av våld eller glåpord och förtal, då kan det bli aktuellt att i stället vända sig direkt till polisen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vad är Malmö mot diskriminering egentligen?
– Malmö mot diskriminering är en antidiskrimineringsbyrå som startades 2010. Vi är en av 14 byråer över hela landet, de flesta antidiskrimineringsbyråer tillkom efter att diskrimineringslagen trädde i kraft 2009. I grunden är vi en ideell förening med 10 anställda här i Malmö och arbetar med att stödja personer som utsatts för diskriminering i olika former.

Annons

Vad tror ni att det beror på att diskriminering uppstår mellan grannar?
– Om man har diskriminerande fördomar inom sig så är det lätt hänt att man dömer en del människor hårdare än andra. Det vi ser är att man i vissa fall klagar mer på en del familjer än andra. En familj med en viss etnisk tillhörighet kan upplevas som mer högljudda. Det kan också upplevas som ett större problem om just den familjens barn spelar fotboll på gården. Pratar man på andra språk än svenska i trapphuset så kan det också anses som mer störande.

Vad kan hyresvärden göra för att motverka diskriminering bland sina hyresgäster?
– Det handlar om att vara uppmärksam på de signaler som sänds ut bland hyresgästerna. Man får också vara vaksam inför klagomål och inte ta allt för sanning, utan att verkligen utreda och prata med flera grannar för att skapa sig en tydligare bild av vad som skett.

Annons
Läs ocksåForskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”En tvådelad bild. Den vänstra bilden föreställer en man i 70-årsåldern som tittar rakt in i kameran. Han har grått, lite vågigt hår med inslag av blont. Han bär en blå skjorta. Bilden till höger föreställer två korsade, ådriga händer som tillhör en äldre människa. Högra handen håller i en käpp.

Har ni vid Malmö mot diskriminering något ärende där hyresvärden diskriminerat?
– Ja det förekommer absolut. Ett fall som vi drev till tingsrätten gällde en hyresvärd som utifrån sökandes namn inte gav hyreskontrakt till den som inte ansågs vara svensk. Hyresvärden ville bara ha ”svenskar” boende i fastigheten. Det ärendet förlorade vi i tingsrätten men överklagade och vann i hovrätten.

Fakta: Sara Duarte

Ålder: 31 år.

Bor: På Möllevången i Malmö.

Aktuell: Som projektledare vid antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering.

Tidigare arbete: Utbildare inom stiftelsen Expo under fyra år.

Kontor: På Södervärn i Malmö.

Läs också Tusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör" Johnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt" Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.