Annons

Sara vill stoppa diskriminering på bostadsmarknaden

Malmö Barn som skriker på ett främmande språk uppfattas som mer störande och en del hyresgäster dömer vissa grannar hårdare än andra. Genom att arbeta för bättre kontakt mellan grannar kan man också stoppa diskriminering. Det menar Sara Duarte, projektledare på Malmö mot diskriminering.
Sara Duarte är projektledare på Malmö mot diskriminering.
Foto: Fredrik Rubin
Sara Duarte är projektledare på Malmö mot diskriminering.

Vad har diskriminering med hyresgäster att göra?
– I vårt arbete har vi fått in en rad ärenden som varit kopplad till bostadsmarknaden. Det är dels personer som nekats bostad på grund av sin etniska tillhörighet, men även hyresgäster som diskriminerats av sina grannar genom trakasserier. I en del fall handlar det om vuxna som trakasserat barn.

Vad ska man göra om man drabbats?
– Om det är en granne som utsatt dig för diskriminering kan du i första hand ta kontakt med din hyresvärd. Får du inte gehör så uppmanar vi hyresgäster att ta kontakt med oss på Malmö mot diskriminering så hjälper vi till. Men när trakasserierna går över till att vara ett rent hatbrott, kanske till och med inslag av våld eller glåpord och förtal, då kan det bli aktuellt att i stället vända sig direkt till polisen.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Vad är Malmö mot diskriminering egentligen?
– Malmö mot diskriminering är en antidiskrimineringsbyrå som startades 2010. Vi är en av 14 byråer över hela landet, de flesta antidiskrimineringsbyråer tillkom efter att diskrimineringslagen trädde i kraft 2009. I grunden är vi en ideell förening med 10 anställda här i Malmö och arbetar med att stödja personer som utsatts för diskriminering i olika former.

Annons

Vad tror ni att det beror på att diskriminering uppstår mellan grannar?
– Om man har diskriminerande fördomar inom sig så är det lätt hänt att man dömer en del människor hårdare än andra. Det vi ser är att man i vissa fall klagar mer på en del familjer än andra. En familj med en viss etnisk tillhörighet kan upplevas som mer högljudda. Det kan också upplevas som ett större problem om just den familjens barn spelar fotboll på gården. Pratar man på andra språk än svenska i trapphuset så kan det också anses som mer störande.

Vad kan hyresvärden göra för att motverka diskriminering bland sina hyresgäster?
– Det handlar om att vara uppmärksam på de signaler som sänds ut bland hyresgästerna. Man får också vara vaksam inför klagomål och inte ta allt för sanning, utan att verkligen utreda och prata med flera grannar för att skapa sig en tydligare bild av vad som skett.

Annons
Läs ocksåMiljonbidrag ska ge guldkant till äldre – men boende undrar hur pengarna används: "Jag känner mig lurad"Två bilder. Den till vänster visar fasaden på ett större flerbostadshus. Den till höger ett äldre par som går nerför en trapp.

Har ni vid Malmö mot diskriminering något ärende där hyresvärden diskriminerat?
– Ja det förekommer absolut. Ett fall som vi drev till tingsrätten gällde en hyresvärd som utifrån sökandes namn inte gav hyreskontrakt till den som inte ansågs vara svensk. Hyresvärden ville bara ha ”svenskar” boende i fastigheten. Det ärendet förlorade vi i tingsrätten men överklagade och vann i hovrätten.

Fakta: Sara Duarte

Ålder: 31 år.

Bor: På Möllevången i Malmö.

Aktuell: Som projektledare vid antidiskrimineringsbyrån Malmö mot diskriminering.

Tidigare arbete: Utbildare inom stiftelsen Expo under fyra år.

Kontor: På Södervärn i Malmö.

Läs också Var ska alla bo när industriboomen når Mariestad? Hyresgästföreningen är med och leder forskningsprojekt Bostad viktig för att förhindra återfall - exministerns kritik: ”Mycket orolig över Kriminalvårdens utveckling” Här är stadsdelen som politikerna prioriterar bort - Shams område blir allt tystare Forskaren: ”Gamla människor blir fångna i sina lägenheter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.