Annons

SBC: Sälj miljonprogrammet till reapris

Nyheter Bostadsrättsorganisationen SBC vill att miljonprogrammets slitna hus ska ombildas till bostadsrätter. Hyresgästerna ska få köpa sina lägenheter till eller billig peng eller rent av få dem till skänks.​

​Omkring 300 000 kommunala lägenheter som byggdes under miljonprogrammets dagar är i stort behov av renovering. Det konstateras i rapporten Hem för miljoner, som de kommunala bostadsbolagens organisation Sabo presenterade för en tid sedan. Där redovisas olika förslag på upprustningsnivåer som ska sättas i relation till bostadsbolagens kassakista och hyresgästernas betalningsvilja.

Annons
 
SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, presenterar med Saborapporten som grund ett annat förslag för att klara av upprustningsbehovet: Låt hyresgästerna i dessa slitna lägenheter ombilda till bostadsrätt. En lösning som varken Sabo eller Hyresgästföreningen applåderar. Idén lanserades vid ett seminarium under Almedalsveckan i Visby. 
Husen ska säljas billigt eller till och med skänkas till hyresgästerna.
– Husens värde eller lågt eller stort sett inget alls. Upprustningarna kommer att leda till hyresnivåer som inte hyresgästerna är beredda att betala. Bostadsrättsföreningarna kommer att klara förvaltningen till lägre kostnader. Det här är en möjlighet att skapa 300 000 bostadsrättsinnehavare, sa Mats Lindbäck från SBC.
 
Förslaget mötte dock ingen större entusiasm från någon i den politiska panelen som diskuterade förslaget.
– Vi har sålt ganska många lägenheter i Huddinge. Men det är för att det varit ett tryck från hyresgästerna att ombilda, inget som vi bestämt. Jag har svårt att se varför vi skulle sälja husen under marknadspris, sa Anti Avsan, moderat riksdagsledamot och ordförande i kommunala bostadsbolaget Huge fastigheter.
Från det andra politiska lägret var kritiken ännu större. Egon Frid, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och ersättare i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse, vill göra det svårare att ombilda till bostadsrätt. Andelen hyresgäster är i dag för låg anser han.
– Att låta hyresgäster ta över miljonprogramshus som måste renoveras är ett sätt att skjuta över problem som inte är försvarbart, menade Egon Frid.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.