Annons

SD-politiker satt i fängelse – riskerar tvångsförvaltning

Uppsala Tre hushåll i ett hyreshus i Skutskär riskerar att bli utan värme eftersom hyresvärden inte betalat fakturorna medan han satt i fängelse. Hyresgästföreningen kräver nu att fastigheten tvångsförvaltas.
Foto: Monika Steczkó
I morgon torsdag fattar hyresnämnden i Västerås beslut om eventuell tvångsförvaltning av ett hus i Skutskär.

– Det viktiga nu är att hålla i gång driften av fastigheten, annars blir folk tvungna att flytta därifrån och det kan vara svårt att hitta annat boende, säger Hyresgästföreningens jurist Björn Collin.

Enligt Hyresgästföreningen har hyresvärden Roni Doumit sedan länge misskött betalningarna till värmeleverantören. Skulden till Bionär närvärme AB uppgår idag till drygt 34 000 kronor. I somras var representanter för bolaget på plats för att stänga av värmeleveransen. Men värmen kunde inte stängas av eftersom hyresvärden inte var där. Bolaget har därför vänt sig till Kronofogden för handräckning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi kom inte åt mätaren i källaren eftersom värden inte var på plats. Vi har inte fått någon mer information om när handräckningen blir av, men värmen kommer inte stängas av den här veckan i alla fall, säger Marita Alanen på Gävle energi som har hand om inkassofrågor åt Bionär.

I fastigheten finns tre lägenheter, i en av dem bor en familj med tre barn.

– Det är naturligtvis ett stort ingrepp att ta ifrån någon förvaltningen av en fastighet, men det är helt nödvändigt på grund av den uppkomna situationen. Nu är det dessutom inte sommar längre utan kallt, säger Björn Collin.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

Björn Collin påpekar att det är hyresvärdens ansvar att se till att hyrorna kommer in även om han eller hon inte är på plats.

Annons

Hyresvärden Roni Doumit, SD-politiker i Älvkarleby kommun, välkomnar en tvångsförvaltning.

– Jättegärna, jag godkänner det för att få hjälp att göra rätt, säger han.

Läs ocksåSvenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertidEtt höghus som träffas av en solstråle och en ung man.

Han säger att orsaken till att han fått ekonomiska problem är att han under ett år suttit i fängelse och att en del hyresgäster har använt hans bortovaro som skäl för att inte betala hyran.

Han har ägt huset i två år. Första året var det inga problem, enligt honom.
– Men det senaste året har jag varit politisk fånge i Libanon, och det är ett kapitel för sig. Men medan jag var där slutade en del hyresgäster att betala hyrorna och jag fick skulder som gick vidare till inkasso och kronofogden. Hyresgäster flyttade och det kom nya, vissa betalade hyrorna och andra inte.

Det är ju hyresvärdens ansvar att se till att hyrorna kommer in. Hade du möjlighet att se till att någon skötte fastigheten under din bortovaro?

Annons

– I fängelset hade jag besök varannan månad av svenska ambassaden. Man fick inte fritt prata med vem som helst. Min syster tittade till huset, men hon skötte inte det ekonomiska.

Doumit har beslutat sig för att sälja huset och har sagt upp hyresgästerna med tre månaders uppsägningstid från den 1 augusti.

På torsdag förväntas hyresnämnden fatta ett interimistiskt beslut, det vill säga ett beslut som gäller tills vidare, tills ett slutgiltigt beslut fattas. Om det blir tvångsförvaltning har Älvkarlebyhus lovat att ta över förvaltningen.

Hem & Hyra har försökt nå hyresgäster men utan att lyckas.

Läs också Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Värden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igen Kronofogden svarar inte i telefon trots fler skuldsatta – hyresgästen Ingrid blev bortkopplad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.