Annons

Segdragen hyreskonflikt i Lund är löst

Lund De långdragna förhandlingarna kring hyrorna för 2 300 hushåll i Lund är klara. De omkring 400 hyresgäster som tog striden slipper en höjning - för det här året.

När Paulssons fastigheter i Lund och Kanslihuset, som företräder en rad privata fastighetsägare, inte kunde komma överens med Hyresgästföreningen om årets justering av hyrorna valde de att stranda förhandlingarna och direktavisera – det vill säga skicka ut hyresavier med en ny högre hyra till sina hyresgäster. De flesta fick då en höjning på 2,4 procent.

Trots att Hyresgästföreningen uppmanade alla hyresgäster att fortsätta betala den gamla hyran – eftersom den nya hyran inte var förhandlad med Hyresgästföreningen – valde en stor del av hyresgästerna att betala. För de hyresgäster som vägrade gå med på en höjning är nu alltså förhandlingarna klara. De slipper hyreshöjning för det här året men får en total höjning på antingen 3,85 procent eller 3,35 procent från årsskiftet. För de som inte betalat någon hyreshöjning i år innebär det en sammanslagning av den uteblivna höjningen för året plus höjningen för nästa år. Även de som har betalat hyreshöjningen för i år kommer att få ytterligare en höjning vid årsskiftet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vem har då vunnit på den här konflikten?
– De som har följt våra råd om att fortsätta betala den gamla hyran har vunnit, om man nu ska tala om vinnare. Eftersom de inte har behövt betala någon höjning i år har de vunnit på det. Man kan också säga att alla har vunnit eftersom ingen höjning har blivit på den nivån som hyresvärdarna ville. På sikt hade det varit förödande för förhandlingssystemet om 2 300 lägenheter i Lund stått utanför, säger Sten Svensson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Men hyresgäster hos LKF fick en höjning på 1,1 procent i år och får 1,9 procent nästa år vilket sammanslagt är mindre än 3,35 procent. Hur förklarar du det?
– Dels fick de hyresvärdar som företräddes av Fastighetsägarna Syd mer i den generella höjningen i år och då ville Kanslihuset också ha det, dels kan man säga att höjningen kommer betydligt senare. Man måste komma ihåg att avtalet med Kanslihuset är en förlikning. En förlikning där man får vad man vill är inte en förlikning. Vi hade också emot oss att en stor del av hyresgästerna faktiskt valt att betala den nya hyran vilket innebar att man accepterade den.

Är du nöjd med förhandlingen?
– Jag är absolut nöjd. Det är en komplex förlikning där vi också fick igenom att hyresvärdarna i centrala Lund avstod från att göra en bruksvärdering vilket hade riskerat betydligt större hyreshöjningar, säger Sten Svensson.

Annons
Läs ocksåChockhöjda hyran ligger fast – striden över för Nicholas: ”Jag blev lurad”Nicholas Moga, hyresgäst hos Burlövsbostäder i Arlöv.

Läs mer:

Kräver höjda hyror för 2 000 lägenheter (publicerad den 3 oktober 2014)

Privata värdar hotar med extra höjningar (publicerad den 12 februari 2014)

Läs ocksåTusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med””Man bara skakar på huvudet”, säger hyresgästen Marita Andersson som själv har mångårig erfarenhet som förtroendevald inom Hyresgästföreningen. Hennes hyresvärd Västerstaden försökte smyghöja hyran på samma sätt för tre år sedan. Nu tänker hon och maken återigen fortsätta betala den gamla hyran tills förhandlingen är klar.

Fortsatt låst läge i Lund (publicerad den 20 mars 2014)

Annons

Kanslihuset strandar i Lund (publicerad den 13 december 2013)

FASTIGHETSÄGARE I LUND SOM FÖRETRÄDS AV KANSLIHUSET
AB Albert Karl
AB Runstenen
Akropol förvaltning i Lund AB
BRF Solglittret
Corem Lund AB
Domestica Väduren 9 AB
E & G Sandberg HB
Edgren Margitta & Lars
Fabriks – & Hantverksför. i Lund Fastighets AB
Fastighets AB Konviktorium
Fastighets AB Trois Frerés
Fastighets AB Vasaström
Fastighets AB Vindstilla
Fehrm Sven
Fehrm Sven o Kacke Götrik
Flygt Fastigheter AB
HSB Skåne / distrikt Lund
Ikano Bostad
ISS Fastighetsförvaltning
KB Ladugårdsmarken
Kindt Claus
Kudu Bytarebacken 6 AB
Lindström Martin
Lunds Kommuns Parkerings AB
Pia Althin AB
Possedo AB
Salana Fastighets AB
Schwarz Hansi
SMART Lund AB
Spelmansbostäder i Lund AB
Sven Lundbergs Fastigheter AB
Söderström Lars
Treschow Marika
Wesen Lars
Ånäs Anders / Tensor

Läs också Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Peter blev blåst på hyran i 28 år och stämde värden – får tillbaka 90 000 Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.