Segregerad stad
Totalt har 25 bilar brunnit sedan i våras och sommaren som började lugnt avslutades med en månad med flera bränder både på Tjärna Ängar och i Jakobsgårdarna. Efter de senaste bränderna poängterade Ahmed Abdiqadir, som miste sin semesterpackade bil, hur tacksam han var för att räddningstjänsten snabbt var på plats. Tidigare har räddningspersonal och polis blivit utsatta för stenkastning, men inte denna gång.
När Hem & Hyra besöker Tjärna Ängar möter vi Kaynan Saalah Sahid på parkeringen vid Kornstigen. Han är bekymrad. Nånting under huven till hans bil är inte som det ska, vad kan det vara?
En av Tunabyggens och kommunens åtgärder för att förhindra att fler bilar brinner i området är att ta betalt för de tidigare avgiftsfria parkeringsplatserna. Tanken är att man då kan frakta bort bilar som är skrot och att man får mer ordning på vilka som äger bilarna. Kaynan ser inte avgiften som något problem:
– Nej, det gör ingenting, det är ju bara 60 kronor.
Kaynan har nyss kommit hem från sitt jobb på en förskola. Han trivs på Tjärna Ängar, det är bra, säger han och stänger motorhuven. Missljudet får han ta itu med en annan dag.
På andra sidan Kornstigen ligger odlingslotter. De vi möter där trivs inte på Tjärna Ängar, inte längre. Nesime Allak förklarar:
– Min familj kom hit på nittiotalet från Turkiet och vi har valt att försöka integrera oss. Men alla som bor här vill inte det så vi ska flytta till hus nästa år. Det är bättre när det är blandat. Det bor för få svenskar på Tjärna Ängar nu.
Det är inte många människor vi möter, många är nog hemma och förbereder middagen och vädret är inte riktigt lekvänligt. Klockan är sex och Elisabeth Finngärds är på väg till Hemköp. Hon tillhör den minoritet, 20 procent, av de boende på Tjärna Ängar som är födda i Sverige eller övriga Norden.
Hon går inte ut efter klockan sju längre. Långpromenaden med hunden gör hon på dagtid numera.
– Nej, jag törs inte gå ut på kvällarna som det är nu. Jag skulle vilja flytta men jag har barnen här och det finns ju inga andra lägenheter här i Borlänge.
Under sommaren har flera krismöten hållits med representanter från bostadsföretaget Tunabyggen, räddningstjänsten, polisen och kommunen. Hyresgästföreningen har också varit representerade.
Läs nyhetsartikeln om augustibränderna här.
Läs nyhetsartikeln om regeringens förslag till hur bilbränder ska stoppas här.
Borlänge är just nu den tredje mest segregerade kommunen i landet enligt en sammanställning i tidningen Dagens Samhälle.
På Tjärna Ängar är 20 procent av de knappt 4 000 människor som bor där födda i Sverige eller övriga Norden. 30 procent är födda i Somalia. De övriga kommer från sammanlagt ett femtiotal olika länder.
En fjärdedel av dem som bor på Tjärna Ängar i dag är under 15 år.