Annons

Sena yrkanden kan ge höjningssmäll för hyresgästerna

Västra Götaland Trots att året snart är slut har många värdar ännu inte lämnat några krav på hyreshöjningar. Det försenar förhandlingarna och kan innebära en höjningssmäll.
Foto: Johanna Wiman
Trasiga staket, klotter på fasaden och ogräs.

Det är bara tre veckor kvar av 2011. Ändå har många bostadsbolag i Västra Götaland ännu inte lämnat in några krav på hyreshöjningar inför årets förhandlingar med Hyresgästföreningen.

När kravet kommer sent kan det innebära att uppgörelsen inte blir färdig innan årsskiftet. Eftersom höjningen vanligtvis träder i kraft från och med den 1 januari, kan det ställa till det för hyresgästerna. Blir avtalet sent, kan de nämligen få betala höjningen för flera månader retroaktivt och det kan innebära att hyran under en månad blir väldigt hög (se exemplet till höger). Framför allt blir det ett problem för de hyresgäster som får tre avier åt gången.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är ett väldigt dilemma. Kommer de med sina yrkanden så här sent är det svårt att bli klar innan årsskiftet, säger Siv Fransson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Sluts avtalet sent, tvingas förhandlaren välja mellan två onda ting. Antingen får hyresgästen alltså betala höjningen retroaktivt eller så flyttas datumet för höjning fram.

Annons

– Men då vill ju bolaget ha kompensation för månaderna där hyran inte höjs. Därmed blir hyresnivån ännu högre och det hänger kvar även nästa år, säger Siv Fransson.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

Ett av bolagen som lämnade sitt krav sent är Färgelandas kommunala bostadsbolag Valbohem, med drygt 600 lägenheter. De vill höja hyrorna med 3,8 procent och förhandlingen påbörjas först den 14 december. Därmed är det inte troligt att bolaget och Hyresgästföreningen får till en överenskommelse innan hyresavierna för januari skickas ut.

Siv Fransson tycker att hyrorna egentligen alltid borde förhandlas från och med 1 april i stället för från och med årsskiftet.

Annons

– Inte minst eftersom vi som förhandlar tittar mycket på hur bolaget går ekonomiskt. Vid den här tiden är bolagen ännu inte färdiga med sina årsredovisningar, de är mitt uppe i boksluten, säger hon.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar
Fakta: Exempel

Lisa har en hyra på 5 500 kronor och hennes hyresvärd skickar tre hyresavier i taget. I år är värden sen med sitt yrkande, förhandlingen drar ut på tiden och uppgörelsen om hyreshöjning blir inte färdig innan årsskiftet.
Får Lisa då en höjning på 3 procent från årsskiftet innebär det 165 kronor mer i månaden – en höjning som bolaget inte kan ta ut förrän på hyresavin för april.
Det innebär att Lisa retroaktivt får betala höjningen för alla tre månaderna vid ett tillfälle– nästan 500 kronor.
Viktigt att veta, är att hyresvärden alltid är skyldig att informera om höjningarna i förväg.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.