HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Senior-boomen kräver mer lockande äldreboenden

Nyheter Sverige står inför en senior-boom och det kommer att behövas betydligt fler och mer lockande bostäder för äldre. Annars bor de kvar i för stora eller för opraktiska bostäder, med stora samhällskostnader  och sämre livskvalitet som följd. Det hävdar Kerstin Kärnekull i en ny bok om att bygga för seniorer.

​Kerstin Kärnekull är arkitekt och har arbetat med bostadsfrågor i hela sitt liv, bland annat på de kommunala bostadsbsolagens organisation Sabo.

Hon är också 40-talist och engagerad i hur hennes många generationskamrater ska bo när de blir äldre och mindre rörliga.

Läs ocksåConnys pappa ville ha gemenskap men tv-rummet står öde

– Vi ser hur våra föräldrar bor kvar i för stora villor eller i lägenheter där de har svårt att komma in och ut, ända tills de plötsligt blir sjuka och blir tvugna att flytta. Därför borde vi tänka till och flytta tidigare, till bostäder som fungerar bra att åldras i, säger hon.

Då behövs betydligt fler hus med god tillgänglighet och möjlighet till gemenskap och extra trygghet. Inte bara trygghetsboenden, som enligt Kerstin Kärnekull utformas som vårdbostäder, utan boendegemenskaper eller anpassade lägenheter och gemensamhetslokaler i befintliga flerfamiljshus.

– Det går inte bara att bygga nytt eftersom det blir så pass dyrt att inte alla kan efterfråga sådana lägenheter. Man kan lätt tro att alla sitter i villor som de kan sälja, men många har hyresrätter och dessutom låga pensioner.

Läs ocksåDagny betalar för spa-avdelning hon inte kan använda

Kerstin Kärnekull har skrivit boken Bygga för seniorer som ges ut av Svensk Byggtjänst. Det är i första hand en handbok med checklistor för dem som planerar, bygger eller arbetar med seniorbostäder.

Kommunerna måste komma igång med en mycket aktiv planering nu, menar hon. Annars kommer de att få ökande kostnader och svårare att klara av omsorgen av alla äldre i opraktiska bostäder. Och de äldre själva kommer att få sämre livskvalitet.

– Därför måste också vi vara aktiva och trycka på, bli en synlig grupp. Då kan det börja hända saker. Som i Danmark, till exempel. Där finns 350 bogemenskaper för seniorer, men i Sverige bara tio.

Läs ocksåEvy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror
Läs också Kampen är över - Ann-Marie, 94, slipper hyreshöjning Åldringar betalar full hyra – trots att spisen inte går att använda

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.