Annons

”Seniorhus” garanterar inte äldreanpassning – Anna-Lena, 80, tvingades kämpa med entrén

Nyheter Lägenheten som skulle föra Anna-Lena, 80, närmare sin dotter verkade perfekt. Hon tolkade +65-etiketten som att huset var äldreanpassat. Men det visade sig mest vara ett säljtrick.
Foto: Per Groth
Det var svårt för Anna-Lena Öhrn att ta sig ut genom porten med sin rulator och sina onda knän. En gång hann porten slå igen så att hon föll handlöst i golvet.

Först kommer rullatorn. Sedan kommer Anna-Lena Öhrn med små försiktiga steg. Hon har nyss fyllt 80. Knäna är svårt märkta av artros och reumatism och mest ont gör de i nedförslutningar. Ibland ger knäna vika helt.

Rullatorn är en nödvändig kompanjon sedan många år, men när alla fyra hjulen är ute på rampen vill den dra iväg. Anna-Lena beskriver det som att få en startraket i ryggen. Därför har hon ett stadigt grepp om handbromsen och går långsamt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Plötsligt börjar entré­dörren stänga sig. Jag ­hinner dit och håller upp den. Men i somras fanns ingen i när­heten. Dörren smällde igen och rullatorn åkte ut över trottoaren. Anna-Lena ­tappade balansen och föll inåt.

– Som tur var skadade jag mig inte, men sedan dess har jag ont i själen varenda gång jag måste gå ut, berättar ­Anna-Lena Öhrn.

Ingen visning

I våras verkade det vara en så bra lösning. Anna-Lena bodde i Lindesberg men ville flytta till Enköping, där dottern bor.

Via Uppsala bostadsförmedling hittade hon en tvåa i ett modernt hus för äldre. Enligt beskrivningen ”troligen det bekvämaste och mest unika hyresrättsboendet som Enköping har att erbjuda!”.

På grund av corona-pandemin ordnades ingen visning, men Anna-Lena fick alla fördelar beskrivna för sig på telefon och skrev på kontraktet i april, utan en tanke på att kolla om huset var tillgängligt med rullator. Det var ju ett så kallat +65-boende.

Anna-Lena Öhrn trodde att ett +65-boende skulle vara anpassat för äldre. Det visade sig inte ens följa de basala reglerna för tillgänglighet.

Det visade sig snart att entrén var allt annat än trygg och efter fallolyckan hörde hon av sig till Enköpings Hyresbostäder. Hon fick besked att entrén uppfyller svensk byggstandard.

Att en fastighet kallas +65-boende eller liknande betyder nämligen inte alls att det måste vara särskilt anpassat för äldre.

Annons

– Det är inga skyddade begrepp kopplade till särskilda krav. Fastighetsägarna kan marknadsföra sina hus som de vill, säger Ulrika Hägred, expert på Boverket.

Samma typ av hyresgäster

På Enköpings Hyresbostäder bekräftar de att +65-boende bara innebär att hyresgästerna ska ha fyllt 65 år. I övrigt är huset precis som de övriga i området.

– Det är ett boende där man har grannar i samma ­ålderskategori, så att man inte blir stressad av att ha ­andra typer av hyresgäster i huset. Något annat har vi aldrig utlovat, säger kundservicechef Malin Wiklander.

Men Anna-Lena Öhrn är inte den som ger sig så lätt. Hon ringde runt för att ­kolla vad som gäller.

– Jag ringde till bland annat SPF Seniorerna för att kolla vad +65-boende innebär. Är det bara en fluffig marknadsföringsterm? Att du ­slipper skrikande ungar och festande 30-­åringar? Och tänk, jag hade sådan bondtur! Jag fick prata med en man som själv varit med och skrivit byggreglerna.

Läs ocksåDomstolen har bestämt – pensionären Anette slipper ha barnfamiljer som grannar: ”Kaos och obehag i kvadrat"Anette Ahlrot vann i hyresnämnden - slipper barnfamiljer som grannar
Emot alla regler

Det var Fredrik von Platen. Tidigare ställ­företrädande generaldirektör på Boverket, ­numera bostadspolitiskt sakkunnig på SPF Seniorerna.

– Jag blev lite livrädd när jag såg bilder på den plåtrampen. Med tanke på höjden är den alldeles för kort, rampen ska vara åtminstone 1,5 meter lång annars blir den för brant. Så jag förstår Anna-Lenas oro. Det där är inte godtagbart, säger han.

Fredrik von Platen på SPF Seniorerna blev orolig när han såg hur brant Anna-Lena Öhrns ramp lutade. ”Med take på nivåskillnaden ska den vara minst 1,5 meter lång, men det vore mycket enklare och bättre att höja trottoaren”, säger han.

Enligt BBR, Boverkets byggregler, får en ramp ha en lutning på högst åtta procent, den här var nästan tre gånger brantare. Regeln har funnits i över 30 år och gäller i alla nybyggen, inte bara för äldrebostäder.

Annons

– Det där skulle varit löst från början. Nu får de se till att fixa det direkt, säger Fredrik von Platen.

Trottoaren höjs

Och efter Anna-Lena Öhrns protester har hyresvärden insett att det stämmer. Visserligen byggdes husen i området enligt alla regler, men sedan dess har marken sjunkit. För ett par år sedan satte man dit ramper till entréerna.

– Men nu har vi diskuterat att lägga om ­plattorna på trottoaren så att det blir en mjuk lutning mot entrén i stället, säger Malin Wiklander på Enköpings hyresbostäder.

Läs ocksåPå Freja behöver ingen sitta ensam – här är trion som får seniorerna att ställa sig i kö

Veckan därpå höjs trottoaren, men hela ­historian har fått Anna-Lena att vantrivas. Hon vill ha tillbaka sin kötid så hon kan flytta till ett riktigt pensionärsboende.

– Jag använde mina dyrbara fyra år till något som marknadsfördes på ett falskt sätt. Det var inte någon visning och huset uppfyllde inte ens byggnormen. Jag känner mig grundlurad och kommer ta det här vidare till hyresnämnden.

– Och jag vill varna för att acceptera en lägenhet utan att få en visning. Trots Coronan måste det gå att ordna på något sätt.

Fakta: Typer av bostäder för äldre
  • Trygghetsboende, seniorbostad, +55 eller +65 – bostäder för äldre kan ha många olika namn.
  • Tvärtemot vad många tror är det inga skyddade begrepp.
  • Vissa har gemensamhetsutrymmen och personal, andra är bara vanliga hyreshus. Vissa är extra tillgängliga, andra inte.
  • Alla ska ändå uppfylla de byggkrav som gällde när huset byggdes eller renoverades.
Läs också Strulet på seniorboendet tog knäcken på Kristina - flyr och förlorar 27 års ködagar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Det regnade in i sovrummet – hyresgäst får nära 90 000 kronor i ersättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.