HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sex av tio barn med utländsk bakgrund bor i hyresrätt

Nyheter Varifrån föräldrarna härstammar spelar stor roll för vilken boendeform barnen växer upp i. 69 procent av barnen med svensk bakgrund bor i villa eller radhus, jämfört med 24 procent av barnen med utländsk bakgrund.

De flesta barn i Sverige växer upp i villa eller radhus. Totalt sett rör det sig om 57 procent av alla barn under 18 år som ännu inte flyttat hemifrån. 28 procent av barnen bor i sin tur i ett hyrt boende och 14 procent i bostadsrätt.

Det visar en färsk undersökning från SCB, som baserar sig på 2019 års statistik.

Läs ocksåFolkets hus till salu kan bli bostäderFolkets hus i Helsingborg.

Allra störst är chansen att barnen bor i småhus om de har föräldrar som lever ihop. I denna grupp – ”kärnfamiljen” – är villa eller radhus boendeformen för 60 procent, medan barn med en ensamstående förälder oftast bor i hyresrätt.

Om man sorterar statistiken efter vilket land föräldrarna härstammar från framträder en helt annan nyans av verkligheten. I gruppen barn med utländsk bakgrund bor i stället nära sex av tio i en hyresrätt, visar undersökningen.

Totalt sett bor 69 procent av barnen med svensk bakgrund i villa eller radhus, jämfört med blott 24 procent av barn med utländsk bakgrund.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.
Källa: SCB

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är inte överraskad av siffrorna.

– Hyresrätten är en upplåtelseform som inte kräver några stora ekonomiska besparingar. Har man inget stort sparkapital är hyresrätten ofta den bästa möjligheten. Men vi vet också att de som bor i hyresrätt också är de mest trångbodda.

Även SCB konstaterar att familjens ekonomiska förutsättningar ofta är en förklaring till vilken boendetyp barnen bor i.

Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022

Ensamstående föräldrar och föräldrar som är födda utomlands har generellt sett en lägre inkomstnivå och bor i högre grad i hyresrätt, medan familjer med högre inkomstnivå oftast bor i småhus med äganderätt.

Det finns emellertid ett stort problem med snedfördelningen, påpekar Marie Linder. Att bo i hyresrätt är ofta dyrt.

– Vi har under lång tid sett att människor i hyresrätt använder klart störst del av sin disponibla inkomst för att täcka sina boendekostnader, samtidigt som det finns en övervikt av människor med låga inkomster. Det här visar på behovet att bygga hyresbostäder för människor med olika inkomst.

I genomsnitt har barn i Sverige 28 kvadratmeter bostadsyta att förfoga över för egen del. För barn som bor i småhus är snittytan 32 kvadratmeter, jämfört med 21 kvadratmeter för barn som bor i hyresrätt.

Botkyrka, Stockholm, Sundbyberg och Solna är de kommuner med minst bostadsyta per person.

Fakta: Det betyder begreppen

Utländsk bakgrund: Person som antingen är utrikes född, eller är född i Sverige och har två utrikes födda föräldrar.

Svensk bakgrund: En person med svensk bakgrund är född i Sverige och har minst en förälder som är född i Sverige.

Källa: SCB

Läs också Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare Klaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.