Annons

Sex tips till dig som söker lägenhet i Malmö

Malmö Letar du lägenhet ? Du är inte ensam om det och vägen fram till en egen bostad kan vara fylld av fallgropar. Här är några saker som du bör tänka på.
Foto: Anders Paulsson

Står du utan eget boende är du i många fall utelämnad åt andrahandsmarknaden. Risken finns att blivande hyresgäster stöter på både bedragare och oseriösa hyresvärdar. Hem & Hyra har tidigare berättat om hyresgäster i Malmö som blivit lurade på pengar eller betalat alldeles för höga hyror för sina lägenheter.

Vi bad polisens bedrägeriutredare och hyresgästföreningens jurister om tips på vad bostadssökande i Malmö ska tänka på:

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".
  1. Gå aldrig med på att hyra en bostad utan ett kontrakt.
  2. Det är viktigt att den du skriver kontrakt med faktiskt har tillstånd att hyra ut lägenheten. Begär legitimation innan du skriver på och kontrollera att uthyraren faktiskt är den som hen utger sig för att vara. Skriver du på ett ogiltigt kontrakt riskerar du att bli utkastad om det uppdagas.
  3. Det händer att bedragare stjäl bilder från seriösa lägenhetsannonser på nätet. Skriv inte på något kontrakt innan du har fått se lägenheten och se till att du får träffa uthyraren i verkligheten. Ta gärna med en vän som sällskap.
  4. När det är dags att betala: betala aldrig kontant och använd seriösa banktjänster för överföringar så att pengarna går att spåra i efterhand. För inte över pengar innan du har ett påskrivet kontrakt i handen. Betala heller aldrig till någon som du inte har träffat i verkligheten.
  5. Betala inte mer än vad som är rimligt, detta kan du som medlem kontrollera med Hyresgästföreningen. En hyresvärd får inte ta ut hur hög hyra som helst men det kan vara svårt att få tillbaka pengar i efterhand.
  6. Acceptera inte lägenheter i dåligt skick med exempelvis synligt mögel. Kontrollera att vitvaror och element fungerar. Det är inte säkert att du kan få ersättning senare.

Gå gärna in och gilla Hem och hyras Facebooksida och följ våra nyheter från Skåne där

Vad kan då hyresgäster som har råkat illa ut göra?

Annons

Bedrägerier kan vara svåra att utreda men om du har blivit lurad på pengar eller lägenhet ska du i första hand kontakta polisen. Se till att spara konversationer, mejlväxlingar och annan dokumentation med uthyraren så ökar chanserna att polisens utredare lyckas hitta bedragaren.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

–  Låter det för bra för att vara sant så brukar det inte vara sant. Man ska ha tid att tänka och aldrig stressa, säger Anders Nilsson, chef på polisen bedrägerienhet i Malmö.

Har du råkat ut för en oseriös hyresvärd kan du ta fallet till domstol. Som medlem i Hyresgästföreningen kan du få hjälp av juristerna med detta. Även här är det en god idé att ha sparat papper som kan visa vad som hänt.

–  Har man en känsla av att hyran är för hög eller att lägenheten är i dåligt skick ska man inte skriva på kontraktet, säger Nan Kinnander, chef för juridiska enheten på Hyresgästföreningen i Malmö.

Annons
Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks

Har du själv råkat ut för något av det som beskrivs i artikeln? Har du andra tips som rör hyresmarknaden i Skåne? Skriv ett mejl till malmo@hemhyra.se eller helsingborg@hemhyra.se och berätta vad du har varit med om.

Läs också Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.