Annons

Sidra från Motala får träffa sin hyresvärd vid kastanjen

Motala Ett kastanjeträd ska inspirera barnen som bor på Ekön och hyresvärden Platen att prata bostadsfrågor tillsammans. Sveriges första globträd i ett bostadsområde har invigts.

Så kallade globträd finns på många orter i Sverige och världen och nu har även bostadsområdet Ekön i Motala fått ett. Ett kastanjeträd vid Kråkrisvägen 5 har valts ut.

Syftet med globträdet är att skapa en mötesplats mellan barn och makthavare. Medan andra utvalda träd oftast finns utanför stadshus och liknande står detta på en gräsmatta mellan hyreshusen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

— Det är det första globträdet som invigs i ett bostadsområde i Sverige, berättar Eva Arud, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Hon fick idén under en resa till Nairobi och förberedelserna för 50-årsfirandet av FN:s miljöprogram. Bakom globträdet står en ideell förening och verksamheten har prisats av FN.

Eva Arud presenterade i sin tur sitt förslag för Bostadsstiftelsen Platen i Motala som nappade. I valet mellan att använda ett befintligt träd eller plantera ett nytt så blev det det förstnämnda.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

— Vi tror att risken för skadegörelse är mindre på ett stort träd än en liten planta, säger Ulf-Henrik Östlund, marknadschef hos Platen.

Hur ska globträdet användas?

Annons

— Som en mötesplats och samlingspunkt för saker som vi hittar på. Det kan bli en naturlig utgångspunkt för aktiviteter i området.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

En gång om året ska Platen också bjuda in barnen i området att komma och träffa sin hyresvärd, och kanske även lokala politiker, under trädkronan för att diskutera frågor som är viktiga för de yngsta hyresgästerna.

Men vid invigningen uteblev huvudpersonerna.

— Det har blivit någon missuppfattning mellan oss och Hyresgästföreningen om vem som skulle bjuda in barnen, säger Ulf-Henrik Östlund.

Elvaåriga Sidra Sheikh Hammadi fanns dock på plats och fick tillfälle att prata med Platens vd Lars Åke Landén om hur det är att vara barn och bo på Ekön, där hon och hennes familj bor sedan sex år tillbaka. Hon är nöjd med det mesta.

— Det är kul att ha kompisar från så många olika länder, tycker hon.

Annons

Några särskilda synpunkter eller önskemål hade hon inte att framföra till värden den här dagen. Men hon tycker ändå att globträdet är en bra idé.

— Om det är något fel i huset eller något som man tycker att de borde fixa, då kan man säga det när man träffas där, säger hon.

Kan inte hyresgäster och värd träffas och prata utan att ha ett träd att gå till?

— Jo det är klart. Men det finns ganska mycket symboliskt i att sitta under trädet jämfört med att träffas vart som helst, tycker Ulf-Henrik Östlund.

Läs också Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Nominerade för femte året i rad: Hem & Hyra kan vinna guldspade för granskning av socialtjänsten Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.