Annons

Sigtunahem släpper fokus på hyresrätt – bygger villor och bostadsrätter

Sigtuna Från och med 2021 ska det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem prioritera byggandet av bostadsrätter och villor. ”Det är bedrövligt. Det är hyresrätter vi behöver,” säger Hans Törnqvist från Hyresgästföreningen i Sigtuna.
Foto: Ida Karlsson
Margareta Karlsson och Hans Törnqvist från Hyresgästföreningen tycker att det nya beskedet är bedrövligt. "Alla kan inte hosta upp en insats till en bostadsrätt. Var ska de ta vägen?"

Kommunstyrelsen i Sigtuna har beslutat att Sigtunahem främst ska bygga bostadsrätter och enfamiljshus. Det nya ägardirektivet godkändes av kommunfullmäktige nyligen.

Tidigare stod det att ”bolaget skall genom nyproduktion av hyresrätter medverka till att upprätthålla kommunens mål för bostadsförsörjningen”. I det nya ägardirektivet har hyresrätter strukits och ersatts med ”bostäder”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Främst bostadsrätter och enfamiljshus kommer att byggas. Bolaget ska också ombilda hyresrätter till bostadsrätter.

– Hyresrätter nämns inte överhuvudtaget. Dessutom ska de ombilda. Det innebär att antalet hyreslägenheter kommer att minska. Men vi har en lång kö och det är hyresrätter man söker, påpekar Hans Törnqvist, ordförande i Hyresgästföreningen i Sigtuna.

Det ser ut som att detta är inledande fasen för att slutligen avveckla allmännyttan i kommunen, menar han.

Läs ocksåSigtunahem flaggar för att sälja fastigheter

– Styrelseordförande i Sigtunahem har varit verksam i Nacka där han avvecklade allmännyttan. Nu är vi rädda att samma sak kommer att hända här.

Han tror att den nya inriktningen kommer slå hårt mot unga i kommunen.

– Ungdomar som växer upp här – var ska de ta vägen någonstans? Alla har inte förmögna föräldrar som kan hosta upp en insats till en bostadsrätt.

Läs ocksåUnika hyresradhus kan säljas - Sigtunahem vill ombilda

Jörgen Mark-Nielsen är samhällspolitisk chef på Sveriges Allmännytta, branchorganisationen för de allmännyttiga kommunala och privata bostadsbolagen. Han säger att huvudsyftet med allmännyttan är att förvalta hyresbostäder. Att kommunala bolag bygger bostadsrätter och egna hem förekommer men är inte särskilt vanligt, enligt honom. Han känner inte till något annat bolag som inriktat sig på bostadsrätter och egna hem på samma sätt som Sigtunahem.

”Vi vill producera fler bostadsrätter och egna hem,” säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M), till vänster i bild. Erik Langby (M), styrelseordförande i Sigtunahem, säger att det finns en stor efterfrågan på villor i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) menar att det allmännyttiga uppdraget är att producera bostäder, inte hyresrätter.

Annons

– Fler hyresrätter riskerar att spä på segregationen. Vi har en kraftig obalans i upplåtelseformer. Vi vill producera fler bostadsrätter och egna hem. Ägardirektivet är vårt verktyg att styra bostadsproduktionen.

Samtidigt visar siffror från SCB att en mycket större andel av befolkningen i kommunen bor i bostadsrätt och villor, jämfört med som hyr. Cirka 37 procent bor i hyresrätt, 37 procent i äganderätt och 22 procent i bostadsrätt.

Det är flera år sedan det byggdes ett större antal hyresrätter i kommunen. 2016 byggdes det 235 nya hyresrätter och 206 bostadsrätter och villor. Året efter svängde det rejält – då byggdes bara 28 hyresrätter medan det byggdes 220 bostadsrätter och villor. 2018 byggdes inga lägenheter alls. Förra året byggdes 66 nya hyresrätter och något fler nya bostadsrätter och villor.

I Sigtuna har det i snitt tillförts 278 bostäder per år under perioden 2015-2019 enligt Länsstyrelsen i Stockholm. Mycket färre än de 400 nya bostäder som är det årliga behovet enligt den regionala utvecklingsplanen.

Erik Langby (M), styrelseordförande i Sigtunahem, kallar den nya inriktningen ”en omsvängning från kommunens sida”.

– Det nya är fokuseringen på bostadsrätter och egna hem. Det är att omprofilera och är en relativt ny grej för bolaget. Som bostadsbolag har vi ingen anledning att ha synpunkter på det. Man ska följa ägaren, kommunens inriktning.

Men ni är ett allmännyttigt bolag som har ett särskilt ansvar för hyresrätter.

– Sigtuna kommun är hyresrättstung. Vi vet att det finns stor efterfrågan på villor i Sigtuna.

Många köar för en hyresrätt. Var ska de som inte har råd med en bostadsrätt vända sig?

Annons

– Det finns ett antal aktörer som bygger hyresrätter i Sigtuna. Det är inte brist på lägenheter i kommunen.

I Sveriges allmännyttas idéprogram som sätter inriktningen för de allmännyttiga bolagens arbete står det att kärnverksamheten är att bygga och förvalta hyresbostäder för alla. Hur går det ihop med er nya inriktning?

– Det ligger underförstått i uppdraget att bygga hyresrätter. Vi kommer bygga en del nya hyresrätter också. Vårt nettoantal av hyresrätter kommer att öka.

Som före detta ordförande i kommunstyrelsen i Nacka var du med om att sälja allmännyttan där. Vill du göra samma sak i Sigtuna?

– Det är helt olika situationer. Det var en del av att hantera Nackas ansträngda ekonomi. Jag tror inte att kommunen vill utradera Sigtunahem som bolag. Det finns inget som pekar på att de kommer att sälja.

Samtidigt som du är styrelseordförande för Sigtunahem är du även ordförande för Bostadsrätterna, en intresseorganisation för alla Sveriges bostadsrättföreningar. Hur skiljer du på rollerna?

– Det har jag lärt mig genom åren. Jag tycker inte att det är svårt att hålla isär. Det är inga konstigheter. Det speglar att jag är engagerad i bostadsfrågor.

Fakta: Sigtunahem ska bygga bostadsrätter och villor

Nyproduktion av hyresrätter har tagits bort i Sigtunahems ägardirektiv. I det nya ägardirektivet står att: ”Bolaget skall genom nyproduktion av bostäder medverka till att upprätthålla kommunens mål för bostadsförsörjningen. Detta ska primärt ske genom att producera bostadsrätter och egna hem. Bolaget skall också verka för ombildning av enskilda objekt från hyresrätter till bostadsrätter.”

I det tidigare ägardirektivet stod att: ”Bolaget skall genom nyproduktion av hyresrätter medverka till att upprätthålla kommunens mål för bostadsförsörjningen och skall dessutom medverka till att marknaden tillförs bostadsrätter. Det senare kan ske antingen genom nyproduktion av bostadsrätter eller genom ombildning av enskilda objekt från hyresrätter till bostadsrätter”.

Läs också Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.