Annons

Sigtunahem flaggar för att sälja fastigheter

Sigtuna Sigtunahem signalerar att de kan behöva sälja några av sina fastigheter för att kunna bygga nytt. Vilka fastigheter som kan bli aktuella för en försäljning är inte beslutat.
Foto: Sigtunahem
I år kan bostadsbolaget endast färdigställa drygt 40 lägenheter, enligt Göran Langer, vd för Sigtunahem. Målet är 100-150 nya per år.

Sigtunahem har som mål att bygga 100 till 150 nya lägenheter per år. I år kan bostadsbolaget endast färdigställa drygt 40 lägenheter, enligt Göran Langer, vd för Sigtunahem.

I samband med att årets hyresförhandling blev klar signalerade bostadsbolaget att det kan bli aktuellt att sälja fastigheter inom det egna beståndet för att få medel till att bygga nytt.

– Med utgångspunkt från ägardirektivens satsningar på nyproduktion, ombyggnationer och social hållbarhet innebär detta sannolikt att vi måste sälja några fastigheter, säger Göran Langer.

Från och med den 1 februari i år höjdes hyrorna med 2,0 procent. Sigtunahem yrkade på en hyreshöjning på 3,5 procent.

– Sigtunahems genomsnittliga hyreshöjning har de senaste fem åren varit cirka 1,2 procent. Hyreshöjningarna har släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen och ger inte kostnadstäckning för att förvalta hyresfastigheter, säger Göran Langer.

Något som Hans Törnqvist, ordförande i Hyresgästföreningen i Sigtuna, inte håller med om.

– Enligt vår uppfattning har Sigtunahem en god ekonomi. Att de planerar att sälja fastigheter förefaller lite märkligt när resultatet de senaste åren bara har blivit bättre. Vi vet inte så mycket om försäljningsplanerna och vad de innebär, bolaget har inte meddelat oss, säger han.

Sigtunahem har även planer för att bygga bostadsrätter.

– Än så länge är det bara på planeringsstadiet. Politiken vill ha blandande bostadsformer, och om inte marknaden går in och bygger så kan vi göra det, säger Göran Langer, vd Sigtunahem.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.