Annons

Unika hyresradhus kan säljas – Sigtunahem vill ombilda

Sigtuna Det kommunala bostadsbolaget Sigtunahem vill sälja ett radhusområde för att stärka finanserna. Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk. ”Kommunen behöver fler hyresrätter – inte färre”.
Foto: Ida Karlsson
58 hyresrätter på Nyponvägen och Hagtornsvägen kan bli bostadsrätter, enligt uppgifter till Hem & Hyra.

Den 29 september beslutade Sigtunahems styrelse att försäljningsprocessen av hyreshusen i centrala Sigtuna skulle påbörjas. Bostadsbolaget har inte velat lämna ut information om vilket område som berörs, men enligt uppgifter till Hem & Hyra ska det handla om 58 hyresrätter på Nyponvägen och Hagtornsvägen i Sigtuna.

Redan i mars gav styrelsen Sigtunahems vd i uppdrag att utreda och förbereda en eventuell försäljning och ombildning till bostadsrätt. Bolaget ska nu anlita en ombildningskonsult.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Inom kort kommer bolaget träffa styrelser för en eller flera bostadsrättsföreningar som redan finns registrerade i området. Sedan kommer ett försäljningspris att tas fram.

Hans Törnqvist och Margareta Karlsson från hyresgästföreningen i Sigtuna tar med Hem & Hyra till det område som kan bli bostadsrätter. Det är idylliska, radhusliknande kvarter med gröna stråk mellan husen. Området ligger centralt, knappt 500 meter från Mariakyrkan och busstorget och är omgivet av villor och bostadsrätter. I husen har hyresgäster bildat föreningar för att bevaka att de står först i kön vid en försäljning.

Margareta Karlsson och Hans Törnqvist, från hyresgästföreningen i Sigtuna, vid de klarröda husen på Nyponvägen som kan bli bostadsrätter.

Hans Törnqvist, ordförande för hyresgästföreningen i Sigtuna, menar att kommunen är väl tillgodosedd med villor och bostadsrätter.

– Det här är rätt centralt i Sigtuna. Här finns en liten klick hyresrätter. Om det är någonstans man skulle önska att det fortsätter finnas hyresrätter så är det här. Risken är att äganderätten tar över.

Det finns inte så många liknande hyresområden, menar han. De flesta av Sigtunahems hus är höghus, här är det radhusliknande kvarter.

Han påpekar att när kommunala hyresrätter säljs till bostadsrättsföreningar så är det till ett pris långt under marknadsvärdet.

Annons
Läs ocksåSigtunahem flaggar för att sälja fastigheter

– Hyresgäster får köpa för en billig penning. Men vi vet att 30 procent av lägenheterna säljs inom första året det ombildats. Den som råkar bo här just nu kan göra sig en hacka, men alla har inte råd. Det här kommer att skapa en massa oro, säger han.

Margareta Karlsson menar att alla inte vill köpa rätten att bo.

– Här finns gamla människor som inte är ett dugg intresserade av att ta lån på äldre dar. Men saken är inte avgjord förrän en majoritet av hyresgästerna har sagt ja till försäljningen, säger hon.

Läs också1 560 allmännyttiga hyresrätter kan ombildas

Hans Törnqvist beskriver Sigtunahem som ett bolag med god ekonomi, som gått från minusresultat till ett plusresultat som växer varje år.

– De vill sälja för att stärka Sigtunahems ekonomi. Mycket vill ha mer. Vi tycker att man agerar baklänges. Om man absolut ska sälja borde man först bygga fler hyresbostäder då vi idag har stor brist på hyresrätter.

Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till planerna.

– Moderaterna vill sälja ut så mycket som möjligt av hyresrätterna här. Det blir inte fler lägenheter för att man ombildar. Sigtuna kommun behöver fler hyresrätter, inte färre. Det är så många i hyreskön, säger hon.

Annons

Erik Langby (M) är ordförande i styrelsen för Sigtunahem.

Varför vill ni sälja hyresrätter?

– Sigtuna har mycket hyresrätter i relation till ägda bostäder. Vi måste värna den ekonomiska balansen i företaget. Mycket pengar plöjs ner i nya hyresrätter och vi behöver stärka finanserna för framtiden. Men det är upp till hyresgästerna om de vill köpa. Nu ligger bollen hos de boende.

Hur ser ni på att en ovanlig form av hyresrätt nu kan försvinna?

– Radhusliknande områden passar bra för ombildning. De kostar mer för oss att sköta. Vi känner inte behov av att ha den typen av bestånd.

Läs också Fritt fram för ombildning i 8 av 10 kommunala bostadsbolag Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.