Annons

Skandalvärd slipper undan vite – ännu en gång

Skövde Fastighetsägaren Tino Bessous bolag Hilldex riskerade ett vite på 50 000 kronor om inte en rad fel åtgärdades i huset i Tidan i Skövde kommun. Men innan slutdatumet var bolaget sålt. Köpare var Tino Bessous sons bolag Kichisaga AB. Och nu har Mark- och miljödomstolen sagt sitt: Inget av bolagen behöver betala vitet.
Foto: Lena Mattsson/Karin Gistedt/Pavel Koubek
När Tino Bessous bolag hotades av vite sålde han det - till sin sons bolag. Nu har Mark- och miljödomstolen beslutat att ingen av dem behöver betala. Miljönämnden i östra Skaraborg är tillbaka på ruta ett igen när det gäller briserna i hyreshuset.

Orsaken till att det nya bolaget slipper undan är att kommunen inte skrev in föreläggandet i fastighetsregistret. Kichisakas ägare Jonathan Bessou menar att hans bolag inte fick veta något om viteshotet förrän köpet var klart.

Det är inte första gången fastighetsägaren Tino Bessou genomför affärer med sina bolag i samband med hot om vite. Hem & Hyra har berättat om flera fall och Kronofogdemyndigheten har fastslagit att det var ett skenavtal när hyresvärden Tino Bessou sålde skidanläggningen Gillersklack till sonen Jonathan Bessou.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Nu har en liknande affär gjorts i Skaraborg. Det var i juni 2019 som Hilldex överklagade kommunens beslut om vite för en rad fel i hyreshuset i Tidan. Miljönämnden i östra Skaraborg hade då tagit beslut om att Hilldex skulle utreda fuktskador, om ventilationen fungerade, redovisa att tätskikt i duschutrymmena var fackmannamässigt utförda. Om inte bostadsbolaget genomförde undersökningarna hotade ett vite på totalt 50 000 kronor. Men Hilldex AB överklagade nämndens beslut till länsstyrelsen som då beslutade att ge bolaget ytterligare tre månader på sig att utföra uppdraget.

Under tiden såldes fastigheten till bolaget Kichisaga. Hilldex krävde att miljödomstolen skulle upphäva länsstyrelsens beslut.

Annons

Nu har ärendet hanterats av Mark- och miljödomstolen i Vänersborg. Och domstolen ger Hilldex och Kichisaga rätt. De slipper undan vitet.

Läs ocksåSkandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Mark- och miljödomstolen skriver som domskäl att det finns fog för föreläggandet och att man har prövat vem som föreläggandet gäller. Men att det inte fanns antecknat i fastighetsregistret. Domstolen menar att det är den nye ägaren som ska åtgärda felen, men de kan inte tvingas att betala föreläggandet.

Miljöinspektör Aron Johansson vid miljönämnden i östra Skaraborg säger till Hem & Hyra att man inte kommer att överklaga domstolens beslut.

Vad händer nu?

Annons
Läs ocksåKronofogden säljer Värsta värdens skidanläggning

– Vi får se hur vi går vidare, säger Aron Johansson. Vi kan göra en ny bedömning av hur det ser ut idag. Det är troligen det bästa. Det har ju gått ganska lång tid sedan ärendet hanterades.

Hem & Hyra har sökt Jonathan Bessou för en kommentar utan att lyckas nå honom. Frågorna vi vill ha besvarade är om felen i det aktuella huset är åtgärdade. Den hyresgäst som bodde i en av lägenheterna har flyttat.

Läs också Inspektörerna som inte inväntar klagomål - "Vi vill hitta bostäderna som går under radarn" Ägaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år” Ex-politiker ny ägare till Sveriges mest ökända hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.