Annons

Kronofogden säljer Värsta värdens skidanläggning

Ljusnarsberg Skulderna har växt för Tino Bessous bolag, som Hem & Hyra utsett till Sveriges värsta hyresvärd. Kronofogden har därför mätt ut Gillersklack och snart kommer skidanläggningen i norra Örebro län att vara till salu – igen.
Foto: Montage/Conny Pettersson

Blötbergets fastigheter äger inte bara hyreshus med stora underhållsbehov i Ludvika kommun. Bolaget innehar också skidanläggningen Gillersklack i Ljusnarsbergs kommun i norra Örebro län. Mannen bakom heter Tino Bessou och han ligger bakom flera bolag som äger nergångna hyresfastigheter i bland annat Ställdalen och Gräfsnäs. Vi utsåg i början av året han och hans bolag till Sveriges värsta hyresvärd. Under 2019 köpte koncernen fritidsanläggningen Gillersklack vid en konkursauktion för dryga två miljoner kronor. Numera står Blötbergets fastigheter som ägare. Förutom en skidbacke finns också ett badhus med restaurang och ett antal hektar skogsmark. Någon verksamhet har inte bedrivits på anläggningen sedan köpet och både badet och skidliften är i behov av en rejäl översyn.

Snart till salu. Blötbergets fastigheter har skulder på närmare 700 000 kronor till staten. Kronofogden har därför mätt ut bolagets skidanläggning Gillersklack.

Men inom kort kommer av allt att döma skidanläggningen med tillhörande skogsmark att vara till salu igen. Orsak: Blötbergets fastigheter har skatteskulder, obetalda viten och andra skulder på cirka 700 000 kronor. I förra veckan mätte därför Kronofogden ut fastigheten Gillersklack 1:1, som omfattar skidanläggningen och skogsmark, ett sammanlagt nio hektar stort område. Badet och restaurangen berörs alltså inte. Målsättningen är att försäljningen ska ske inom fyra månader.

– Kronofogden ska sälja anläggningen på exekutiv auktion för att få in pengar att betala skulderna. Vi har gjort en preliminär värdering som visar att fastigheten har ett värde på en miljon kronor, säger Malin Bergestål på Kronofogden i Falun.

Fram till försäljningsdatum finns möjlighet för Blötbergets fastigheter att reglera skulderna och då dras försäljningen tillbaka.

Kallställd värmestuga. Här fanns en gång kafé, värmestuga och skiduthyrning.

Turerna kring Gillersklack har genom åren varit många. Tino Bessous koncern köpte anläggningen efter att den tidigare ägaren gått i konkurs. Det har varit minst sagt svårt för tidigare entreprenörer att få ekonomin att gå runt. Ewa-Leena Johansson, mångårigt kommunalråd i Ljusnarsberg (S), har sett flera ägare komma och gå.

Annons

– Självklart hoppas jag på en seriös köpare med ekonomiska muskler. Inte bara någon som köper för att anläggningen för att den säljs billigt. Dessutom behövs det erfarenhet och kunskap.

Är det realistiskt att tro att liftarna kommer snurra och badet öppnas igen på Gillersklack?

– Jag tror det hade varit bättre om hela anläggningen sålts samtidigt. Tyvärr tror jag inte det går att få ekonomi i enbart skidanläggningen. Det är ganska stora investeringsbehov. Risken är nog stor att någon köper enbart för skogsmarken och låter backarna växa igen, säger Ewa-Leena Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Hem & Hyra når Tino Bessou är han fåordig:

Annons

– Jag vet ingenting om det.

Vad sa du?
– Jag vill säga ingenting, jag vet ingenting.
Sedan lägger han på luren.

Läs ocksåSkidanläggning gick i konkurs – köps nu av bostadsbolagNärbild på pjäxor och slalomskidor.
Läs också Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Elen avstängd – hyresgästerna flyr värsta värdens hus Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.