Annons

Skandalvärd i Gräfsnäs riskerar vite på 125 000 kronor

Alingsås Åtgärda bristerna i Alex lägenhet på Antenvägen i Gräfsnäs eller betala ett vite på 125 000 kronor. Så lyder hyresnämndens beslut för det Jonathan Bessou-ägda bolaget Kichisaga Sverige AB. Men beslutet har överklagats.
Foto: Karin Gistedt/AnnaKarin Löwendahl
Hyresnämnden i Göteborg kräver att skandalvärden Kichisaga Sverige AB åtgärdar bristerna i Alex lägenhet i Gräfsnäs. Annars blir vitet 125 000 kronor.

Farliga el-installationer, mögel och bristfällig uppvärmning. Det är några av bristerna som Hyresnämnden i Göteborg kräver att värden Kichisaga Sverige AB åtgärdar i Alex lägenhet. Lägenheten ligger i Gräfsnäs, fem kilometer sydost om Sollebrunn, i Alingsås kommun. Hem & Hyra berättade om den redan i mars.

Nämndens krav är förenat med ett vite. Kichisaga Sverige AB måste fixa bristerna före den sista september annars tvingas de betala 125 000 kronor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det känns bra att ledamöterna i hyresnämnden kom hit och såg misären med egna ögon. Och att de nu försöker stoppa den här skandalvärden på juridisk väg, säger Alex.

Elinstallationerna i lägenheterna är en av de saker som hyresnämnden kräver att Kichisaga Sverige AB ska åtgärda.

Alex, som egentligen heter något annat, flyttade in i lägenheten på Antenvägen intill sjön Anten förra hösten.

Då hette hyresvärden Gilldex AB. Ett bolag som kontrolleras av Tino Bessou och som Hem & Hyra tidigare i år utnämnt till Sveriges värsta hyresvärd. Nu är det det nystartade bolaget Kichisaga Sverige AB som kräver in Alex hyra. Det bolaget ägs av Tino Bessous 25-årige son, Jonathan Bessou.

Annons
Läs ocksåAlex hotas av vräkning efter larm om skandalvärden: "ta tillbaka allt"

Att Alex hamnade i den miserabla lägenheten berodde på att han var i ett desperat behov av en bostad. Han hade just separerat och försöken att hitta en ny lägenhet i Alingsås gav inget resultat.

– Men så kom jag i kontakt med Tino Bessou som sa att han kunde ordna en ny fräsch lägenhet till mig inom en månad. Så här i efterhand inser jag hur dum jag var som trodde på honom, säger Alex.

För när dagen för inflyttning kom visade det sig att Alex lägenhet fortfarande var en byggarbetsplats. Varken kök eller badrum var färdigställt.

Läs ocksåParets livsdröm kraschade – nu hotas värden med uthyrningsförbud

– Först fick jag flytta in i ett annat nedgånget hus på området. Och när jag väl kom in här var det fortfarande väldigt mycket som fattades och var taffligt utfört, säger Alex.

Annons

När värden vägrade åtgärda bristerna drev Alex, med Hyresgästföreningens hjälp, ärendet vidare till hyresnämnden. I juli sammanträdde nämnden på plats och genomförde en besiktning. Därefter fattade en enig nämnd beslut om att följande brister ska åtgärdas:

  • golvet i köket
  • kyl- och frys samt spis och köksskåp
  • avloppet i köket
  • elinstallationen
  • uppvärmning
  • mögel i badrummet
  • bristande förrådsutrymmen
  • tillgång till fungerande varmvatten
  • skadedjur i lägenheten (möss)
  • Alex fick vänta länge på att få ett golv på betongplattan. När det väl lades in hade arbetet många brister.

Alex hoppas att nämndens beslut ska ge resultat. Men ett sådant lär dröja, för Kichisaga Sverige AB har överklagat till hovrätten. I sitt överklagande menar Jonathan Bessou att Alex lägenhet är i  ”brukbart skick”, att två mål förts i samma ärende samt att delgivning skett på ett felaktigt sätt.

Hem & Hyra har sökt Jonathan Bessou för en kommentar. Han svarar via e-post att ”… det finns inget laga kraft vunnet beslut/dom i ärendet. Mitt svar på åtgärdsföreläggandet finns i Kichisagas överklagande till hovrätten. Ser inget behov av att kommentera ytterligare innan ärendet är avgjort.”

Läs också Deras livsdröm gick i kras - lurades att hyra hälsofarlig lägenhet och restauranglokal Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.