HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skåningar räddare än andra i egna bostadsområdet

Skåne ​Skåningar känner sig mer otrygga än andra svenskar och undviker i högre grad att gå ut kvällstid i sina bostadsområden. Det visar en ny undersökning om hur svenskar upplever brottslighet och trygghet.
Mer än var femte skåning säger att han eller hon känner stor otrygghet eller undviker att gå ut kvällstid i det egna området. Enligt en nationell undersökning gjord av Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är skåningarna, tillsammans med stockholmare och västmanlänningar, därmed bland de oroligaste i landet. Betydligt mer trygga känner sig jämtlänningarna, där vara var tionde invånare känner sig rädd för att gå ut.
Skåningarna oroar sig också mer än andra för att utsättas för brott. Till exempel oroar de sig i högre grad än andra för att bli överfallna eller misshandlade – bara Stockholmarna oroar sig mer för det. 
 
För de flesta leder oron inte till förändrade vardagsrutiner. Antingen är oron inte tillräckligt stark eller så kan man helt enkelt inte ändra sina vanor, menar undersökningens författare. Skåningar och stockholmare är dock beredda att ändra sina vanor i större utsträckning än andra – var sjätte skåning har någon gång under det senaste året valt en annan väg eller avstått från att till exempel gå på bio eller träffa en vän på grund av rädslan för att utsättas för något brott.
I viss mån är oron för att utsättas för brott befogad i Skåne. Enligt undersökningen utsattes 13 procent av skåningarna för personbrott, det vill säga hot, misshandel, trakasserier eller liknande under förra året. Det är den högsta siffran i landet. Var femte skåning drabbades av egendomsbrott av typen inbrott i bostaden, cykelstöld eller bildstöld.
Undersökningens författare konstaterar dock att en stor del av brottsligheten drabbar få. Hela 70 procent av personbrotten drabbade någon som redan utsatts för ett liknande brott under samma period. Närmare hälften av alla personbrott under 2006 drabbade någon som utsatts för fem eller fler brott under året.​

Läs också Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas” Basket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning Huvudnycklar till 200 bostäder försvann: Lars-Birger fick vänta i månader på låsbyte Fler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappan Allt du behöver veta om skyddsrummen där du bor - kommun för kommun

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.