Annons

I skånska Hyllinge blev husdrömmen hyresrätter

Åstorp Husdrömmar behöver inte gälla bara för de som går i köptankar. Kan funka på hyresvärdar också, eller för den delen hyresgäster. I skånska Hyllinge renoverades den gamla skolan till fem unika hyresrätter.
Foto: Petra Martinsson
Hyresgäst Debbie Christiansen.

Det var inte riktigt så att bostadsbolaget gick med renoveringsdrömmar, men Kvidingebyggens vd Mikael Fors har länge tyckt att det är viktigt att bevara gamla byggnader. Inte minst de som har betytt mycket i småorterna och de som har varit samlingspunkter. Den gamla skolan i Hyllinge, cirka tio minuters bilväg från centrala Åstorp i Skåne, är en sådan byggnad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När så den skolan, som ägdes av bostadsbolaget, blev tom landade diskussionerna i att bevara huset genom att bygga om det till fem hyresrätter. Tre lägenheter på nedre plan och två lite större på våningen ovanför. Den tänkta målgruppen var ganska given. Äldre personer som säljer sina hus och vill bo enklare. Men så blev det inte – inte än i alla fall.

Debbie Christiansen, snart tre år, springer i lägenheten som ligger en våning upp; från sitt rum, ut i hallen, in i köksdelen, vardagsrummet och tillbaka. Hon småpratar med sig själv och med pappa. Hon gömmer sig vid väggen bakom stolen för att sedan röra sig fritt.
Det är också detta hennes pappa Andreas Christiansen gillar allra mest med lägenheten. De öppna ytorna är sociala. Och så gillar han att lägenheten inte riktigt är som andra. Högre i tak, synliga gamla träbjälkar och spröjsade fönster.

Annons
Debbie Christiansen.

Här har Andreas Christiansen hamnat efter att ha flackat runt mellan Kristianstad och Helsingborg men också jobbat runt på olika klubbar i Europa och USA.
Det var hans fru Nina som såg att skolan skulle byggas om och de nappade båda två.
– Vi ville ha lugn och ro, och det är så skönt här. Och det tror jag jag nu att jag kommer att tycka hur länge som helst.
Men det finns också andra planer i bakhuvudet.
– Nästa steg är att komma ner på marken, eget hus. Det här är ett sätt att pröva på Hyllinge, ta steget successivt. Det är så jäkla barnvänligt, har skola och allt och ligger ändå nära Helsingborg.

Det är nu cirka två år sedan bostadsbolaget började skissa på hur lägenheterna skulle se ut.
– Vi insåg ganska omgående att huset var så slitet och nedgånget att det inte var mycket vi kunde bevara. Men vi ville återskapa den gamla stilen, säger Niklas Welander på Kvidingebyggen som har varit med på renoveringsresan.

Niklas Welander, Kvidingebyggen.

I det perspektivet var fönstren viktiga. Originalfönstren fick dock bytas ut mot snarlika kopior.
Fler fönster byggdes också till på gavlarna eftersom det behövdes ljusinsläpp till de nya lägenheterna. Taket lades om, tegelfasaden blev intakt. Takbjälkarna i Nina och Andreas Christiansens lägenhet är annars i stort det som kunde bevaras.
Kalkylen på hur mycket ombyggnaden skulle kosta var från början cirka 13 miljoner kronor. Slutnotan hamnade på 19 miljoner. Det vill säga 3,8 miljoner kronor per lägenhet, vilket kan jämföras med 1,5-2 miljoner som man idag bygger en konceptlägenhet för.
– Bygger man nytt kan man använda standardmått men i en gammal byggnad behöver allt anpassas, till exempel gipsskivor. När man börjar rota i gamla hus dyker det upp saker allt eftersom, det kan till exempel handla om ledningar som måste dras om, säger Niklas Welander.

Annons


I dag ligger de högsta hyrorna i skolan på runt 10 000 kronor och så mycket mer bedömer inte bostadsbolaget att man kan ta ut, men det skulle behövas.
– Det blev inget billigt projekt. Men med tanke på att vi behåller byggnaden och att historien får leva vidare, så här i en annan form, skulle jag nog göra om det igen. Historien är viktig, säger vd Mikael Fors

Läs ocksåLars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljonLars Friberg
Läs också Ekparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmatta Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.