Skånska regioner kan slås ihop – frågan utreds i vår
I dagsläget ser förbundsordförande Barbro Engman flera fördelar med en sammanslagning medan de förtroendevalda i region Norra Skåne hittills har varit kallsinniga.En sammanslagning skulle beröra cirka 84 000 medlemmar, nästan hundra anställda och runt 1 500 förtroendevalda. En extern utredning startar inom kort. I södra Skåne välkomnar de förtroendevalda att frågan utreds.
– Vi i regionstyrelsen i södra Skåne tog beslut redan i juni i fjor om att vi ville göra en utredning eftersom bägge regioncheferna snart slutar. Deras förordande går snart ut. Vi tyckte det var lämpligt att utreda det här innan det blir aktuellt med en nyrekrytering. Vi behöver veta om vi behöver en eller två regionchefer, säger Bo Nilsson, ordförande i regionsstyrelsen i södra Skåne.
Kommer medlemmarna att märka av en sammanslagning?
– Jag tror inte att medlemmarna kommer att märka något, däremot personal och förtroendevalda. Det finns frågor att ta ställning till som om ett eventuellt huvudkontor och om alla ska placeras där eller om det ska finnas två kontor, säger Bo Nilsson.
Vilka är fördelarna med en sammanslagning?
– Jag vill egentligen inte uttala mig om varken det ena eller det andra. Nu får utredningen ha sin gång och sedan får vi ta ställning till den när den är klar. Min åsikt kommer jag att dela med mig av till utredaren.
Rigmor Wilderoth, regionordförande i norra Skåne tror dock att medlemmarna skulle påverkas negativ och är därmed inte för en sammanslagning.
– Jag tror medlemmarna skulle förlora på det. Det är viktigt att ha nära kontakt och lokalkännedom. Jag tror inte på centralisering i alla lägen. Nej, sett från förtroendemannaperspektivet tror vi inte det är bra med en sammanslagning, säger hon.
Enligt henne är regionstyrelsen i norra Skåne enig i frågan. Rigmor Wilderoth ser ingen anledning till att agera i nuläget.
– Nu ska frågan utredas förutsättningslös och vi får sedan agera utifrån vad som kommer fram. Skulle vi agera nu skulle det bara röra till det.
Jan Olof Sandén som är regionchef i Norra Skåne, det vill säga chef över tjänstemannaorganisationen, säger att frågan har legat och pyrt sedan Hyresgästföreningen blev en juridisk person 2001, och att det finns en uppfattning om att Norra Skåne är en liten region.
– Geografiskt är vi små, dock inte medlemsmässigt, säger han.
Det är rätt tid att utreda frågan nu, tycker han, med tanke på hans kollegas förestående pension och att hans eget förordnade går ut vid årsskiftet. Han vill än så länge inte tycka så mycket om själva saken mer än att en sammanslagning kan innebära ekonomiska fördelar, men också påverka närheten till medlemmarna och det lokala utvecklingsarbetet negativt.
– Jag vill inte föregripa utredningen. Jag utgår från att fördelar och nackdelar kommer fram, säger Jan Olof Sandén.
Christina Wessling lämnar sin tjänst som regionchef i södra Skåne vid årsskiftet och vill därför inte kommentera utredningen.
– Det vore märkligt om jag skulle föregripa den, i synnerhet som jag inte kommer att vara kvar. Jag har bett om att slippa vara med i undersökningen.
Om det skulle bli en sammanslagning blir Skåne den näst största regionen efter Stockholm i Hyresgästföreningen. Barbro Engman, förbundsordförande för hela Hyresgästföreningen, ser många fördelar med en sammanslagning.
– Det sparar jättemycket pengar till medlemmarna. Man effektiviserar arbetet och blir samtidigt mindre sårbara eftersom man får en större sammantagen kompetens.
Hon tror inte att medlemmarna kommer att märka av någon förändring om regionerna skulle slås ihop.
– Våra medlemmar upplever inte att de är med i en region utan de är med Hyresgästföreningen bara. Det de vill ha är bra service. De flesta träffar oss ändå bara via telefon eller internet.
Tanken är att utredningen, som görs av externa konsulter, ska vara klar senast den sista juni. Regionstyrelserna tar fram förslag till beslut som sedan behandlas på de två regionernas respektive fullmäktigemötne i november i år. Om mötena skulle ställa sig positiva till en sammanslagning kan detta ske tidigast i mitten av 2014.
I direktiven till utredningen sägs att ett 15-tal djupintervjuer i varje region ska genomföras med förtroendevalda och tjänstemän. För att få fram fler åsikter ska dessutom en ”större grupp” få svara på en enkät.
Område: Södra Skåne
Regionkontor: Malmö
Kommuner: 13 st
Antal medlemmar: ca 40 700
Anställda: 50 st
Antal lokala hyresgästföreningar: 120 st
Antal förtroendevalda: 711 st
Område: Norra och mellersta Skåne, södra Halland.
Regionkontor: Helsingborg
Kommuner: 24 st
Antal medlemmar: ca 43 400
Anställda: 44 st
Antal lokala hyresgästföreningar: 111 st
Antal förtroendevalda: ca 750 st
Norrland omfattar Norrbottens län, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län.
Mitt omfattar Dalarnas län, Södermanland, Värmland och Örebro län.
Aros-Gävle omfattar Västmanlands län, Gävleborg, Uppsala län samt Norrtälje kommun.
Stockholm omfattar Stockholms län utom Norrtälje kommun.
BohusÄlvsborg-Skaraborg (BÄSK) omfattar tidigare Älvsborgs och Skaraborgs län (inklusive Mullsjö kommun) samt Bohuslän (utom Stenungsund, Orust och Tjörn).
Sydost omfattar Östergötlands län, Kalmar, Gotland, Blekinge, Jönköpings län (förutom Mullsjö kommun) samt Kronobergs län.
Västra Sverige omfattar kommunerna Göteborg, Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Partille, Lerum, Kungälv, Stenungsund, Härryda, Ale, Tjörn, Orust och Öckerö.
Norra Skåne omfattar Båstad, Ängelholm, Örkelljunga, Perstorp, Klippan, Åstorp, Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg och Hylte.
Södra Skåne omfattar Burlöv, Lomma, Staffanstorp, Lund, Malmö, Trelleborg, Svedala, Vellinge, Skurup, Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn.