Annons

Skattepengar går till olagliga hyror

Nyheter En av landets största privatvärdar hyr via mellanhänder ut lägenheter till fattiga bostadslösa. Kontrakten är osäkra, hyran är skyhög – och socialen betalar. Hem & Hyra avslöjar en lukrativ bransch där skattepengar bidrar till skenande andrahandshyror i utsatta områden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Abbes Hagui tog strid och fick tillbaka 139 000 kronor.

Trasiga innerdörrar, ett hål i väggen, slitna tapeter. I badrummet har mattan släppt från golvet vid tröskeln. Abbes Hagui visar runt i trean på Lättingebacken i Tensta i västra Stockholm. Här bor han med sin fru och deras fem barn.

Lägenhetens standard är låg men hans tredjehandshyra är desto högre: 18 500 kronor i månaden. Trots att förstahandshyran ligger på 6 500 kronor.
Hur kommer det sig att hyran för en sliten miljonprogramstrea nästan tredubblas? Att den är dyrare än en nyrenoverad trea i Stockholms innerstad?
Hem & Hyra har kartlagt ett nätverk av företag som hyr ut lägenheter som bekostas med skattepengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I toppen finns det börsnoterade bolaget D. Carnegie & Co AB, som de senaste åren har köpt på sig tusentals lägenheter i miljonprogramsområden i Mellansverige och nu är en av landets största privatvärdar.
D. Carnegie hyr ut ett hundratal lägenheter till Pomeroll AB, som enligt sin hemsida är inriktat på att hyra ut bostäder till företag. Enligt D. Carnegies vd Ulf Nilsson gör man det för att göra en samhällsinsats genom att hjälpa företag och kommuner med personalbostäder (se nästa uppslag).

Pomeroll har i sin tur hyrt ut lägenheterna till bland andra Centoria AB, som sedan har tecknat korttidskontrakt med personer som får hyran betald av socialförvaltningen.
Hur många lägenheter som Centoria har kunnat hyra ut är svårt att få grepp om. Våra frågor besvaras undvikande eller med rena lögner.

Pomerolls vd Fredrik Carlson hävdar att de hyr ut enstaka av D. Carnegies lägenheter till Centoria och liknande bolag, men vill inte säga mer.

Läs ocksåD. Carnegie: "Det låter inte klokt"

Centorias ordförande Siamak Bastani ger först sken av att detta har varit en ytterst begränsad verksamhet. Han säger att de har hyrt ut tre–fyra lägenheter i några månader, men att det var olönsamt och att de nu har avslutat allting.

Vår granskning visar på punkt efter punkt att det inte stämmer.

Vi har intervjuat flera personer som har hyrt av Centoria i upp till tre år och sett hyresavtal, avier och kontoutdrag på att de har betalat in mycket höga hyror till Centoria under lång tid.

Läs ocksåFatima fick tillbaka 62 000 kronor i överhyra

Vi känner till åtta specifika lägenheter på olika adresser i Södertälje, Upplands-Bro, Tensta och Rinkeby, som Centoria har hyrt ut.

Dessutom finns gamla annonser där Centoria säger sig ha tillgång till ett flertal lediga lägenheter i olika storlekar i ytterligare förorter.

Siamak Bastani ändrar efter hand sina uppgifter till att de har hyrt ut elva lägenheter.

Annons

Till slut medger han också att verksamheten inte alls är avvecklad. Fyra personer hyr fortfarande av dem.

Socialen betalar oftast för hyrorna, men vet inte hur omfattande den här verksamheten är, eftersom man inte har egna kontrakt med Centoria. Hyresavtalen finns i varje klients personakt och är inte sökbara.

Centoria själva hävdar att de samarbetat med tre stadsdelar i Stockholm och att de känner till ytterligare två bolag som bedriver samma typ av verksamhet.

Klart är att enbart Abbes Haguis lägenhet har kostat socialen över 120 000 extra per år, jämfört med om han hade fått hyra direkt av D. Carnegie.

Alla inblandade företag tar var sin del av de pengarna.

D. Carnegie uppger att de lägger på cirka 2 500 i månaden när de hyr ut till Pomeroll. För Abbes Haguis trea har då hyran höjts från 6 500 till 9 000 kronor.

När Abbes får sin hyresavi har den höjts med ytterligare 9 500 kronor. Hur de pengarna fördelas mellan Pomeroll och Centoria är oklart.

Siamak Bastani på Centoria påstår att de har betalat 14 500 kronor när de hyrt samma lägenhet av Pomeroll.

Stämmer det skulle Pomeroll ha tagit ut 5 500 kronor för trean. Det förnekar dock Pomerolls vd Fredrik Carlson.
“Jag kommenterar inte affärsöverenskommelser med kunder eller leverantörer men kan tillägga att den marginal du nämner inte stämmer, den är betydligt lägre”, skriver Fredrik Carlson i ett mejl.

För att sälja in de dyra andrahandskontakten har Centoria utlovat att de efter en tid skulle omvandlas till vanliga förstahandskontrakt. Det berättar både de hyresgäster Hem & Hyra har talat med och flera olika socialtjänstemän från olika kommuner och stadsdelar.

Annons

Abbes Hagui säger att han fick det löftet när han flyttade in på Lättingebacken för två år sedan. Därför blev han chockad när han i våras fick besked om att han var tvungen att flytta. När vi besökte hans slitna lägenhet var han förtvivlad.

– Jag kommer att tända eld på mig själv, de får inte ut mig. Jag har ingenstans att ta vägen med min familj!

Efter tre dagar fick han i stället en annan trea några portar bort. Även den fastigheten ägs av D. Carnegie, men nu hyrs lägenheten ut via Tatum Omsorg AB. Hyran är fortfarande 18 500 och kontraktet förlängs bara två månader i taget.

Abbes Hagui berättar att hans barn är oroliga för att när som helst behöva flytta igen. Själv funderar han på hur det blir om han får ett jobb och måste betala den höga hyran själv.

– Då kommer vi inte ha några pengar kvar. Min familj har ingen framtid här.

Men han har inte gett upp. I stället tog han det ovanliga steget att ansöka om återbetalning av den oskäliga hyran.

Hans hopp är att hyresnämnden ska besluta att Centoria måste betala tillbaka ett års överhyra – cirka 120 000 kronor – och att han får behålla pengarna.

– Då använder jag dem till att köpa ett kontrakt. Jag vet att det är fel, men vad ska man göra?

Fakta: Det här säger lagen
  • Den som hyr ut en hyresrätt i andra hand får ta ut den hyra som man själv betalar.
  • Om lägenheten är möblerad får man lägga på 5–15 procent. Vad som är skäligt bedöms från fall till fall.
  • Om andrahandshyran är högre än så är den oskälig, enligt hyreslagen.
  • I dagligt tal kan det också kallas överhyra eller ockerhyra.
  • Andrahandshyresgästen kan kräva sänkning och återbetalning av oskälig hyra.
Fakta: Så begär du tillbaka hyra
  • Om du har betalat en oskälig hyra kan du vända dig till hyresnämnden senast tre månader efter utflyttning.
  • Där kan du begära att få tillbaka den del av hyran som är oskälig.
  • Återbetalning kan göras upp till ett år tillbaka i tiden. Hyran kan även sänkas medan du bor kvar.
  • Det är enkelt att själv begära återbetalning på www.hyresnamnden.se.
  • Behöver du hjälp? Ring Hyresgästföreningen på 0771-443 443.
Läs också Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.