Annons

D. Carnegie: ”Det låter inte klokt”

Nyheter D. Carnegies avgående vd Ulf Nilsson säger att han inte kände till att deras lägenheter har hyrts ut till ockerhyror via mellanhänder. Nu överväger han att avveckla avtalet.
Foto: D. Carnegie
Förvånad. "Det var inte så här vi hade tänkt oss att det skulle bli", säger D. Carnegies vd Ulf Nilsson, som avgick vid denna tidnings pressläggning.

D. Carnegies avgående vd Ulf Nilsson reagerar med förvåning när han får höra att deras lägenheter hyrs ut till ockerhyra.

– Det låter inte klokt och är inget vi står bakom, säger Ulf Nilsson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men faktum är att uthyrningen inte varit möjlig utan D. Carnegie. Bolaget har inte haft kontroll över hur deras lägenheter har hyrts ut av Pomeroll och övriga mellanhänder. Bolaget har också själva lagt på flera tusen kronor mer än den förhandlade hyran.

Ulf Nilsson säger att de hyrde ut lägenheter till Pomeroll för att bidra till samhällsnytta. Tanken var att Pomeroll skulle hyra ut till kommuner eller företag som behöver personalbostäder.

– Det var inte så här vi hade tänkt oss att det skulle bli. Huvudspåret nu är att vi avvecklar samarbetet med Pomeroll.

Läs ocksåSå rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga”Annie Dahlberg söker bostad i andra hand.

Vad har ni för ansvar för det som hänt?

– Vårt ansvar är att kräva att Pomeroll gör på ett visst sätt men de har de inte gjort, säger Ulf Nilsson.

Han medger att det stämmer dåligt överens med företagets ambition om att ta socialt ansvar.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

–Det här är inget vi står bakom och det gäller att ha torrt på fötterna.

Nu säger han att D. Carnegie vill ta ett större socialt ansvar.

Annons

– Vi har pratat med Stockholms stad och kommer att hyra ut direkt till dem utan att lägga på något. Det rör sig om 20 lägenheter som vi hyr ut på två-tre års avtal till nyanlända, säger han.

Vad händer med dem som bor i lägenheterna? Ska de kastas ut på gatan när ni avslutar samarbetet med Pomeroll?

– Det finns risk för det, men kan vi hjälpa till ska vi göra det. Kanske kommer vi att hyra ut till kommunerna som sedan får hyra ut till hyresgäster.

Precis som Ulf Nilsson säger även Siamak Bastani, ordförande i Centoria, att de hyrde ut lägenheterna för att vara snälla och bidra med samhällsnytta.

– Vi ville göra något gott, säger han.

Han säger att de ville hjälpa kommuner med alternativ till hotell och vandrarhem.

– Vi har fått skriftligt från kommuner att vi har sänkt deras kostnader med 50 procent, hävdar han, men visar inga bevis som styrker hans påstående.

Personerna bakom Centoria äger även Villa Adela som driver flera hvb-hem för ensamkommande flyktingbarn.

– Hade vi inte varit en seriös aktör på marknaden hade vi inte jobbat med ett 60-tal kommuner, säger Siamak Bastani.

Annons

Hyresgäster säger att de blivit lovade förstahandskontrakt, om de sköter sig under några år. Men Siamak Bastani hävdar att det inte stämmer.

– Vi har aldrig lovat lägenheter till privatpersoner, men några har fått förstahandskontrakt, menar han.

Han hävdar att 85 procent av hyresgästerna har slagit sönder lägenheterna och möblerna, som Centoria köpt, och inte flyttstädat.

– Vi ville göra en schyst grej men det blev totalt utnyttjat, vi gick back.

Som bevis mejlar han bilder på en sliten spis och ett kylskåp med mögelfläckar. Lägenheten hyrdes av Fatima Jallow som kräver tillbaka hyra av Centoria.

Hon hävdar att hon städat men att det var svårt att få den gamla spisen ren och att det blev mögel när hon stängde kylskåpet som var fuktigt.

– Efter att de klagat åkte jag tillbaka och städade, säger Fatima och messar över bilder på ett rent kylskåp.

–De hittar på saker för att slippa betala tillbaka pengarna till mig.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.