Annons

SKL sågar uppgörelsen om hyrorna

Nyheter ​Sveriges kommuner och landsting (SKL) ställer sig inte i hyllningskören till Hyresgästföreningen och Sabos överenskommelse om hyrorna. Förslaget är ologiskt, menar SKL.
När Hyresgästföreningen och Sabo, de kommunala bostadsföretagens organisation, för drygt två veckor sedan presenterade ett gemensamt förslag om framtidens hyror möttes det överlag av positiva omdömen.
 
Fastighetsägarna ville inte sätta sin signatur på överenskommelsen men var ändå övervägande positiv.
Bostadsminister Mats Odell kallade snabbt till presskonferens där han kallade förslaget ”ett historiskt steg mot en bättre fungerande hyresmarknad” och att han nu hoppades på en bred parlamentariskt överenskommelse om hyrorna.
En av de få organisationer som var kritiska var Sveriges byggindustrier, som ropade på friare hyressättning och liknade förslaget med att laga rostiga balkar på en bil med plastic padding.
 
Nu sällar sig Sveriges kommuner och landsting till kritikerna. Förslaget är ologiskt, enligt organisationen.
– De kommunala bostadsbolagen ska agera affärsmässigt och uppdrag av allmänt ekonomiskt ska handlas upp. Samtidigt som delar av vinsten inte får delas ut till kommunen utan blir låst i bolaget. I vårt förslag ska dessa tjänster göras av det kommunala bolaget mot att avkastningskravet sänks, säger Anette Jansson, handläggare på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad, på Sveriges kommuner och landsting.
Anledningen till att SKL:s svar dröjt i två veckor var att frågan var tvungen att behandlas politiskt i SKL:s styrelse.  
– Vi fick en förfrågan från Sabo om vi ville ställa oss bakom förslaget, säger Anette Jansson.
Oppositionen i SKL:s styrelse, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Västerpartiet, reserverade sig mot yttrandet.
 

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Hovrättsdomen: Tvingas betala 53 000 kronor efter flytt – trodde lägenheten var uppsagd Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.