Annons

Skräddarsytt boende för unga

Nyheter Enklare boende för en billig peng. Det är vad Sveriges unga vill ha, tror byggföretaget Peab, och har utvecklat ett flexibelt bostadskoncept.
Foto: Peab Bostad

Föreställ dig varje lägenhet som en modul. Tänk dig sedan att du kan samla ihop alla dessa till ett bostadhus utformat efter behov och efterfrågan.

Så beskriver Peab sitt nya boendekoncept som riktar sig till unga stadsbor som vill sänka sin boendekostnad.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

–    Det är som klossar man sedan kan pussla ihop. Nästa steg är sen att klä in exteriören i till exempel träpanel. Vi bygger tätt och har knaprat lite yta från badrum och kök för att använda dem till de sociala ytorna, förklarar Sandra Plavinskis, kommunikationsansvarig på Peab.

I ett försök att matcha den yngre generationens bostadbehov har byggnadsföretaget Peab tagit fram en serie konceptlägenheter. Bakom förslaget står en stor undersökning gjord bland unga storstadsbor där slutsatsen som Peab drog var att så många som 70 procent av unga gärna gör avkall på vissa bekvämligheter till förmån för en lägre hyra.

Annons

– Vi ser detta som startskottet till en viktig diskussion om hur vi ska få fler bostäder för unga och underlätta första steget in på bostadsmarknaden. Vi vill tillsammans med kommuner och myndigheter arbeta för att det byggs fler bostäder anpassade efter ungas behov, säger Sofia Ljungdahl, vd för Peab Bostad

Läs ocksåNya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Peab har tagit fram lägenheter i fyra olika storlekar i samarbete med White Arkitekter. Lägenheterna sträcker sig från en etta på 20 kvadratmeter till en fyra på 37 kvadratmeter.

Man har gjort tester och jämfört priser i Uppsala, Västerås och Stockholm och räknar med att kunna erbjuda hyresgästerna en cirka 30 procent lägre boendekostnad.

Annons

Konceptet är inte bundet till någon särskild upplåtelseform och nästa steg är att ansöka om markanvisning hos kommunerna.

Läs ocksåNoll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal"Vaxholm Kerstin Modig
Läs också Här ledde investeringsstödet till byggboom – Hedda fick en av 2000 nya lägenheter Folkets hus till salu kan bli bostäder Få hyreshus på landet – men Mona kunde bo kvar i Stavsjö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.