Annons

Skrotbilar ett problem i Östergötland

Östergötland Skrotbilar är ett stort problem för många bostadsbolag. Mest för att bilarna förstör intrycket i områden men också för att det är svårt att bli av med dem.

​– Tyvärr är det här inte lätt, säger Jan Wistfors på Bostadsbolaget i Mjölby.

Han har erfarenhet av skrotbilar som har stått i bostadsområden i månader, och som bolaget inte har tillåtelse att flytta.

– Det vi kan göra är att prata med ägaren och bötfälla. Därefter kan kommunen bistå med bortforsling, säger Wistfors.

Det går inte att göra hur som helst. Kommunen måste ha en särskild uppställningsplats där man på ett säkert sätt kan förvara beslagtagna fordon.

– Vi har fått kommunen med oss på det här nu och det är vi glada för. Nu är problemet i stället att det inte får plats hur många fordon som helst på uppställningsplatsen, säger Wistfors.

Bolaget har rätt att bötfälla ett och samma fordon i fem dygn. Sedan riskerar bilägaren inga sådana böteskostnader.

– Tidigare var p-boten på 100 kronor per dygn. Nu har den åtminstone höjts till 400 kronor och då blir det lite mera kännbart. Kanske hjälper det något, säger Wistfors.

Det har blivit bättre, men inte bra. Dessutom har både hyresgäster i allmänhet och ägare till skrotbilar åsikter som går isär i frågan.

– Det är inte trevligt när det står skrotbilar i området och de kan också vara farliga för barn, säger Wistfors.

– Det har varit krångligt men numera hanteras det mera praktisk, säger avgående närpolischefen i Motala, Kenneth Nilsson.

Förut behövdes ett domstolsbeslut för att få bort bilvrak. I dag har kommunerna fått större ansvar. En besiktningsman kan avgöra om bilen är skrot. Då kan bilen forslas till bilskroten.

– Annars ska den ställas på en särskild uppställningsplats, säger Nilsson.

Problemet är tillgången till sådana platser, där bilar förvaras i upp till tre månader. Om ingen ägare visar intresse kan bilen sedan skrotas eller säljas.

Nilsson konstaterar att fastighetsägaren kan tvingas att betala för bortforsling, oftast till självkostnadspris. Förvaring däremot måste bilägaren betala för.

 

Så säger lagen:
Markägare som vill få en skrotbil flyttad måste anstränga sig rejält för att hitta ägaren, med hjälp av kommunen. Går det inte att nå ägaren kan en myndighet på uppdrag av regeringen, efter lång tid, tillåta flytt av bilen. Bilen ska sedan förvaras skyddad.
 

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.