Skulderna hos kronofogden ökar i Halland
25 februari 2010 kl 14:40
Halland
Västsvenskarna blir alltmer skuldsatta. Förra året ökade antalet betalningsförelägganden hos kronofogden mot unga hallänningar under 26 år med 18 procent. I Västra Götalands län var ökningen i samma åldersgrupp 15 procent.
- Lågkonjunkturen har inneburit att många människor fått det svårare att betala sina räkningar och att ärendeinflödet har ökat kraftigt, kommenterar rikskronofogde Eva Liedström Adler i ett pressmeddelande.
– Det är oroande att många personer och företag har flera skulder som förfallit till betalning på samma gång. Det försvårar möjligheten att komma på fötter igen.
Kronofogdens statistik över förra årets ansökningar om betalningsföreläggande mot unga upp till 25 år visar på en ökning med hela 18 procent i Hallands län och 15 procent i Västra Götaland. I åldrarna 26 år och uppåt var ökningen 19 procent i Västra Götaland och 18 procent i Halland.
Men skillnaderna är stora mellan kommunerna. I Kungsbacka ökade antalet betalningsförelägganden mot unga med hela 60 procent medan de däremot minskade i både Ale och Kungälv.
För den som får en eller flera betalningsanmärkningar på grund av obetalda skulder uppstår en rad problem. Det försvårar till exempel möjligheten att handla på avbetalning, att kunna få lån eller teckna ett mobilabonnemang.
Men det blir också betydligt svårare att kunna få ett hyreskontrakt, vilket riskerar att drabba ungdomsgruppen upp till 25 år extra hårt.
Två av de större privata värdarna Stena Fastigheter och Wallenstam säger till exempel bestämt nej till bostadssökande med betalningsanmärkningar medan de kommunala bostadsbolagen i regionen har en lite mer varierande inställning..
”Du får inte ha några allvarliga betalningsanmärkningar eller andra för boendet negativa referenser”, skriver Varbergs Bostad i sin uthyrningspolicy. Förbo, med drygt 5 300 lägenheter i kommunerna Härryda, Lerum, Kungälv och Mölndal, kräver ”att du inte ska ha några förfallna skulder till oss eller till någon annan” .
Hos Stenungsundshem, med cirka 2 000 lägenheter, görs en kontroll ”för att säkerställa att du inte har några betalningsanmärkningar, skuld till Stenungsundshem eller annan hyresvärd och/eller på annat sätt misskött tidigare boende.”.
Gårdstensbostäder skriver så här i sina uthyrningsregler: ”För att komma ifråga för lägenhetskontrakt vid Gårdstensbostäder skall den sökande inte vara belastade med betalningsanmärkningar av sådan art att man kan befara bristande punktlighet med hyresbetalning eller på annat sätt kan påverka helhetsbedömningen.”
Hos Hjällbobostaden kan en sökande och medsökande få ha två betalningsanmärkningar under förutsättning att skulderna är reglerade, alltså betalda.
”Det får inte finnas betalningspåminnelser avseende hyresinbetalningar ett år tillbaka. Sökande med oreglerade skulder och/eller fler än tre betalningsanmärkningar som är betalda godkänns inte. Reglerade eller oreglerade hyresskulder godkänns inte”, heter det vidare i Hjällbobostadens regler.
Av de tre stora kommunala Göteborgsbolagens uthyrningsregler framgår inte helt tydligt hur allvarligt bolagen ser på betalningsanmärkningar. Det framgår dock att bolagen tar referenser från tidigare boende och kontrollerar de sökandes kreditvärdighet.