HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Slarva aldrig med hyran

Dalarna Har du kommit efter med hyran? Lugn, det behöver inte gå så långt att du blir vräkt. I många fall går situationen att lösa om du tar kontakt med din hyresvärd.

Ligger du efter med hyran och har fått en påminnelse från inkasso? Det kan kännas hotfullt men om du agerar snabbt kan du ordna upp situationen. Många av de bostadsbolag som Hem & Hyra pratat är måna om att skicka ut en påminnelse snabbt för att få in hyrorna.

Men det är relativt få av ansökningarna om avhysning som verkligen leder till att en hyresgäst vräks.

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

Om man kommit efter med hyran är det bästa man kan göra att höra av sig till sin hyresvärd. Det säger Kristin Sjöö, bostadssekreterare samt budget- och skuldrådgivare på socialförvaltningen i Strängnäs.

– Kanske kan man göra upp en avbetalningsplan. Och om du har hamnat i en ekonomisk kris – prioritera alltid att betala hyran!

Alla ärenden som hamnar hos kronofogden skickas vidare till socialförvaltningen.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

– Det första vi gör är att skicka ett brev till dem som ska avhysas och erbjuder budget- och skuldrådgivning. En del har även rätt till ekonomiskt bistånd.

Kristin Sjöös erfarenhet är att de flesta fall brukar gå att lösa. Om en hyresgäst ändå inte får bo kvar, kan kommunen i vissa fall erbjuda ett socialt kontrakt.

– Vi kanske inte alltid hittar en ny lägenhet, utan personen kan få bo på vandrarhem en tid. Men barnfamiljer får inte på något sätt bo på gatan – dem försöker vi hitta  en annan lägenhet åt.

Läs ocksåHemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronorFrån hyresvärdens låsta teknikutrymme fanns en uppbruten öppning som ledde rakt in i hyresgästens hall.
Fakta: Uppsagd eller vräkt?

 Obetald hyra kan leda till uppsägning. Betala snabbt, så kan du få bo kvar.Betalar du inte kan värden begära hjälp med avhysning: vräkning.Med hyresskulder är det svårt att få bostad. Vräkning gör saken ännu värre.

Läs också Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig Vägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.