Annons

Småstadsidyll med skamfilat rykte – nu fyller Skäggetorp 50

Linköping En jubilar med skamfilat rykte men som älskas av de närmaste. Åse-Britt Hård har bott i Skäggetorp sedan området var nytt och vill absolut inte flytta. Hon menar att stadsdelen är precis den småstadsidyll som den var tänkt att bli.
En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.
Foto: Jenny Knutsson
Åse-Britt Hård och Jesus Perez Morillo har bott i Skäggetorp i 48 respektive tio år. Ingen av dem har några planer på att flytta.

”Skäggetorp är namnet på den lekvänliga småhusstaden, som säkert kommer att låta tala om sig.” Så skrev bostadsjournalisten Mert Kubu i Dagens Nyheter i maj 1967 om den nya stadsdelen som då precis börjat växa fram på östgötaslätten. Några år senare, 1971, stod centrumet klart och under hösten har 50-åringen uppmärksammats på olika sätt.

En gammal bild från Skäggetorp.
”Den lekvänliga småstaden.” Så beskrev Dagens Nyheter Skäggetorp i samband med att området byggdes. I dag är det ofta en mörkare bild som målas upp när media rapporterar om området. Denna bild är från 1970.

— Jag har bott här i 48 år. Det är nära till allt och jag behöver ingen bil för ska jag lite längre bort så går det bra med buss eller cykel. Alla känner varandra här, det är verkligen som en småstad, säger Åse-Britt Hård.

Men visst har stadsdelen låtit tala om sig under årens lopp och långt ifrån alltid som en idyll. Skäggetorp är ett av 19 bostadsområden i landet som polisen pekar ut som särskilt utsatta. I augusti i år mördades en man på en restaurang i centrumet.

— Det la sordin på stämningen här förstås. Det kändes som att mycket var på väg att bli bättre innan det hände, tycker Cenneth Lundin, som även han har bott här större delen av sitt vuxna liv.

Men Cenneth och Åse-Britt är överens om att Skäggetorpsborna överlag har en mer positiv inställning till sitt område än den som finns bland många människor som inte bor här.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

— Visst kan det vara lite stökigt ibland, men det kan det ju vara överallt. Jag känner mig aldrig otrygg, säger Åse-Britt bestämt.

Hon pratar hellre om de vänskapsband som knutits grannar emellan under årens lopp. Den här dagen besöker hon Skäggetorps centrum med Jesus Perez Morillo, som liksom hon själv bor i Skattegården. De två lärde känna varandra när de gick på zumba för tio år sedan. När Jesus gifte sig i Dominikanska republiken dök Åse-Britt och hennes dotter upp för att överraska.

— Det var riktigt kul och ingenting jag hade räknat med, säger han.

Annons
Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Nu har Jesus barn i övre tonåren. Han menar att föräldrarna har ett stort ansvar för vad som händer i området.

— Min son vill såklart inte sitta hemma. Jag är inte orolig när han är ute, men man ska hålla koll på hur ungdomarna kommer hem och vilka de umgås med, säger han.

Dagens Nyheters artikel beskriver den framväxande stadsdelen som en småstadsidyll för 10 000 invånare, med två- och trevåningshus i en ring och ett stort, bilfritt grönområde i mitten.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.
1970-tal med stolar från IKEA.
Den 27 oktober firades att 50 år gått sedan Skäggetorps centrum invigdes. Cornelis Nortier hade ställt i ordning ett 1970-talsrum. ”Fåtöljerna kommer från min svärmors gillestuga. Hon skulle slänga dem i containern men jag sparade dem. Det är Ikea-fåtöljer från 1974”, berättar Cornelis.

— Det var väldigt smart tänkt för 50 år sen. Området byggdes av Östgötabyggen. Ägarna åkte till USA för att hämta inspiration. Man hade visionen att skapa något nytt och unikt som inte fanns i Sverige, med centrumet där det skulle finnas all typ av service.

Det säger Peter Särud, fastighetschef på Willhem som i dag är den största hyresvärden i Skäggetorp, med ungefär hälften av de totalt cirka 5 000 lägenheterna.

Peter Särud, Willhem, i Skäggetorp.
Peter Särud är fastighetschef på Willhem som är den största hyresvärden i Skäggetorp.

Intill köpcentrumet byggdes höghuset som blivit något av en symbol för stadsdelen. Då var det bland annat hotell, med restaurang som höll konserter med 1970-talets stora artister.

— Lennie Norman ska ha varit här bland annat. Arrangemangen drog folk från hela södra Sverige, säger Peter Särud.

Två bilder från Skäggetorp då och nu.
Då och nu. 50 år efter att Skäggetorp byggdes växer området ytterligare. Kontorshuset som först var hotell blir nu lägenheter. Bilden till vänster är från 1970-talet och kommer från Bild Linköpings arkiv.

Men trots det bar sig inte hotellverksamheten och så småningom gjordes huset om till kontor. Nu står det inför en ny förvandling.

Annons

— Vi bygger om det till 115 lägenheter med inflyttning årsskiftet 2022-2023.

Dessutom planerar Willhem att på lite längre sikt bygga lägenheter på parkeringen framför centrumet.

Cenneth Lundin, som är engagerad i den lokala Hyresgästföreningen, gillar att det redan stora området växer ytterligare.

— Jag tror att det är bra. Vi är många som vill bo här och det är bra att det satsas på Skäggetorp.

Cenneth Lundin i Skäggetorps centrum.
Cenneth Lundin hoppas att nybyggnationen kan bidra till att göra stadsdelen mer attraktiv.

Han hoppas att det kan bidra till att göra stadsdelen mer attraktiv. Men Åse-Britt Hård är inte lika optimistisk.

— Skäggetorp fick en stämpel redan på 70-talet och jag tror att den blir kvar. Men vi som bor här vet att det faktiskt är en idyll, säger hon.

Fakta: Detta är Skäggetorp
  • Skäggetorp räknas som Linköpings näst största stadsdel, efter Innerstaden. Det är också en av de stadsdelar där befolkningen ökat mest de senaste 20 åren.
  • 2020 var 10 211 personer skrivna i Skäggetorp.
  • Totalt finns cirka 5 000 bostäder i området, varav de flesta är hyreslägenheter. Willhem är största hyresvärd och äger ungefär hälften av lägenheterna. Övriga fastighetsägare är Stångåstaden, Victoria park, HSB och Lejonfastigheter (lokaler).
  • Området började byggas i slutet av 1960-talet och 1971 invigdes centrumbyggnaden.

Källa: Linköpings kommun.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.