HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Snart hyresklart i Dalarna – medling i Orsa

Dalarna För tredje året i rad går de kommunala hyrorna i Orsa till medling. Det betyder att de nya hyrorna inte kommer att vara klara till årsskiftet. Förutom hos Orsabostäder och Tunabyggen i Borlänge är annars alla allmännyttiga hyror i Dalarna klara.
Foto: Lena Mattsson
13 av 15 kommunala bostadsföretag har avslutat hyresförhandlingarna. Säterbostäder höjer hyran med 0,8 procent från 1 februari.

Orsabostäder och Hyresgästföreningen har en historia av att ha stora svårigheter att komma överens i hyresförhandlingarna. Det är alltså tredje året i rad som förhandlingarna går till medling.

Av de 13 kommunala bostadsföretag som avslutat hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen gör Ludvikahem och Bärkehus i Smedjebacken de högsta hyreshöjningarna.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

I en tidigare artikel kommenterade Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin detta med att” företag på mindre industriorter i Region Mitt trots det starka samhällsekonomiska läget fortfarande kämpar med ekonomiska konsekvenser från 1990-talet.” Läs hela artikeln här.

Annons

I tabellen nedan finns de kommunala hyreshöjningarna i Dalarna. Säterbostäders hyresgäster får sin hyreshöjning från 1 februari och Kopparstaden höjer från 1 mars.

De kommunala hyresgästerna i Älvdalen får höjningar i krontal utifrån storleken på lägenheterna. En lägenhet på ett eller ett och ett halvt rum får en hyreshöjning på 42 kronor i månaden.Tvåornas hyreshöjning blir 49 kronor i månaden, en trerummare får en hyreshöjning på 54 kronor och hyrorna för fyrarummare höjs med 60 kronor i månaden. Hyreshöjningarna görs från 1 januari.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Fakta: Dalahyrorna 2018
Bolag Kommun Hyreshöjning i procent
Bärkehus Smedjebacken 0,9
Gagnefsbostäder Gagnef 0,7
Gamla Byn Avesta 0,7
Hedemorabostäder Hedemora 0,85
Kopparstaden Falun 0,7 *
Leksandsbostäder Leksand 0,65
Ludvikahem Ludvika 0,97
Malungshem Malung-Sälen 0,8
Morastrand Mora 0,76
Norra Dalarnas Fast Älvdalen **
Rättviksfastigheter Rättvik 0,64
Säterbostäder Säter 0,8 ***
Vansbrohem Vansbro 0,98
* från 1 mars
** 42-60 kronor/månad beroende på lägenhetens storlek
*** från 1 februari
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.