HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Högsta höjningarna hittills i de små industriorterna

Dalarna Ytterligare två hyresförhandlingar i Dalarna är klara. Hos Bärkehus i Smedjebacken höjs hyrorna med 0,9 procent. Ludvikahem höjer hyrorna med i snitt 0,97 procent. Det är de hittills högsta hyreshöjningarna i länet.
Foto: Lena Mattsson
Ludvikahem höjer hyrorna med i snitt 0,97 procent. Det är den hittills högsta höjningen i Dalarnas län.

Nu är hyrorna klara hos sex av Dalarnas 15 kommunala bostadsbolag. Hyresgästerna hos Bärkehus i Smedjebacken får en hyreshöjning på 0,9 procent. Ludvikahem höjer hyrorna med i snitt 0,97 procent.

Ludvikahem förklarar på sin hemsida hur den differentierade hyressättning som man tillämpar fungerar och påpekar att vissa hyresgäster får högre höjning än andra.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

”Uppgörelsen för Ludvikahems hyresgäster innebär att ingen hyresgäst får mer än 96 kronor i månaden i höjning”, skriver man.

Annons
  • 825 lägenheter får maxhöjningen på 96 kronor i månaden.
  • 1 320 lägenheter får en höjning på mellan 1 och 95 kronor.
  • För 883 lägenheter blir hyran oförändrad.
  • Särskilda boenden ingår inte i det gällande poängsystemet.

Hyreshöjningarna i Smedjebacken och Ludvika är högre än för de andra kommunala bostadsbolag i Dalarna där hyrorna för 2018 är klara, se tabellen nedan. Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg i Hyresgästföreningens region Mitt, där Dalarna ingår, har följande förklaring:

– Vi har fortfarande företag på mindre industriorter i Region Mitt som trots det starka samhällsekonomiska läget fortfarande kämpar med ekonomiska konsekvenser från 1990-talet. Man ligger efter och har behov av att öka underhåll och bygga nytt men man har inte tillräckligt stark ekonomi för det. Och då manifesteras det i att man vill höja hyrorna mer än andra. Men hyreshöjningar är inte lösningar på de problemen, utan vi behöver föra en dialog om vilka andra åtgärder som behövs för att långsiktigt ska förbättra läget.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Bolag Kommun Hyreshöjning i procent
Bärkehus Smedjebacken 0,9
Gagnefsbostäder Gagnef 0,7
Gamla Byn Avesta 0,7
Leksandsbostäder Leksand 0,65
Ludvikahem Ludvika 0,97
Rättviksfastigheter Rättvik 0,64
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.