Annons

Socialborgarråd: ”Socialtjänsten blir gisslan”

Stockholm Socialtjänsten placerar barnfamiljer i slitna ettor som kostar 25 000 kronor. Socialborgarrådet Åsa Lindhagen, (MP), menar att bostadsbristen gör att de inte har något val. ”Socialtjänsten blir gisslan, vi kan aldrig lämna en barnfamilj i sticket”.

Hem &Hyra har visat hur Stockholms kommunala bostadsbolag Familjebostäder och Micasa hyr ut lägenheter till det privata bolaget Snabba Boenden, som sedan hyr tillbaka lägenheterna till socialtjänsten. Fast då med ett påslag på flera hundra procent.

Varför hyr inte socialen direkt av de kommunala bostadsbolagen?
– Vi skulle kunna göra mycket bättre saker för de pengarna. Men vi sitter fast i avtal som vi inte kan komma ur, det är bara att beklaga, säger Åsa Lindehag.

Det är ju skattepengar också…
– Absolut och dem ska man ha väldigt stor respekt för. Ett sådant avtal skulle man inte tecknat i dag.

Lägenheterna har trasiga fönster, saknar tapet, trasiga dörrar, köksfläktar, hur kan ni betala 25 000 kronor för 38 kvadrat när det håller så låg standard?
– Socialtjänsten har gjort bedömningen i det här fallet att det är här man kan bo. Barnfamiljer har inte särskilt stora valmöjligheter och det var det här som stod till buds.
Jourlägenheter och hotellhem kan vara lite mer förståeligt om det är under en väldigt begränsad tid men det vi ser är att man kan bo i månader under de här förhållanden.

Hon välkomnar att Familjebostäder ska göra en inspektion av lägenheterna på Rinkebyplan. Och säger att bostadsbristen driver fram en marknad där företag kan ta ut väldigt höga hyror eftersom de vet att socialtjänsten behöver bostäderna och inte kan säga nej.
– Socialtjänsten sitter i en dålig sits och det skapar en situation där socialtjänsten blir lite gisslan, vi kan aldrig lämna en barnfamilj i sticket.

Men har inte socialttjänsten ansvar för hur boendena ser ut?
– Det känner jag inte till. Att man har påtryckningsmedel mot värden tror jag är svårt, det är nog i så fall på bolagssidan och hur avtalet mellan värden och Familjebostäder ser ut.

Men socialtjänsten kan ju säga att vi betalar inte 25 000 kronor om inte ens rutorna är hela och det finns tapeter?
– Jag inte vad som händer då. Om bolaget säger tack och hej, då tar vi en annan hyresgäst. Så ser ju marknaden ut.

Hon säger att socialtjänsten in i det sista undviker vissa boenden som hamnar längs ner på listan. Men ibland finns inget alternativ.
– Det är oerhört problematiskt. Bygga, bygga, bygga är ju en av de viktigaste prioriteringarna och att vi har en allmännytta, annars är det ännu svårare att möta de här utmaningarna.

Skulle du vilja bo så här med dina barn?
– Nej det skulle jag inte. Jag tror att varje förälder vill göra så gott som möjligt för sina barn och det här är en jättetuff situation för föräldrarna också.

Vad gör ni för att förbättra situationen?
– Vi kommer att få 100 nya genomgångsbostäder i år från allmännyttan som ska gå till barnfamiljer, då går en familj från 25 000 kronor till en vanlig hyra. Vi måste få ner kostnaderna och skapa bättre boenden för barnen, för det går hand i hand. Dåliga lösningar och dyra lösningar går hand i hand.

Hon lyfter fram Stadens förslag till ny handlingsplan, Barnfamiljer i osäkra boendeförhållanden, som innehåller förslag på hur de här barnen ska kompenseras för att väga upp osäkra boendeförhållanden. Det kan handla om att få hjälp med fritidsaktiviteter och att man ska ta hänsyn till att barnen kan fortsätta gå kvar i förskola och skola när de får en bostad av socialtjänsten.

– Historiskt sett har vi placerat ensamhushåll i tränings och försökslägenheter men där ska vi placera fler barnfamiljer nu. Sedan ska stadsdelarna ta hjälp av SHIS i ännu större utsträckning.

Barnfamiljer har blivit placerade bland missbrukare och bland människor som klagat på barnen så att de fått stanna på rummet. Hur kan ni placera barnfamiljer på sådana boenden?
– Det är den mest allvarliga aspekterna och Rädda Barnen beskriver det väldigt bra i en rapport som kom i våras. De ska undvikas till varje pris att placera på det sättet, man kan vara rädd som barn och man ska inte bo i en sån miljö.

Kommer ni att fortsätta placera barn bland missbrukare och boenden som inte är lämpliga?
– Det ska undvikas till varje pris men socialtjänsten gör bedömningar i varje enskilt fall. Det är det sämsta när man bor på hotellboenden, de är dessutom dyra. Vi ska inte ha heller ha skräckexempel där barn flyttar runt varje vecka. Men det förekommer.

Hur påverkar det här barnen?
– Det är inte alls bra, otroligt allvarligt. Man kan känna skam, drabbas av missbruksproblematik för att man känner hopplöshet.

Hemlösheten bland barn har ökat i Stockholm de senaste åren och nu räknar socialtjänsten med att 718 barn saknar stadigvarande bostad. När kommer ni att vända trenden?
– Så snart som möjligt hoppas jag, det handlar om att bygga bostäder. Vi har lyckats minska den generella hemlösheten och då måste vi göra det med barnfamiljerna. Det är stora utmaningar men jag är positiv till att politiken kan göra skillnad.

Och avtalet med Snabba Boenden det får vi se vad som händer…
– Ja det är beklagligt. Men det ska bli intressant att se vad de säger efter inspektionen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.