Annons

Rädda Barnen: ”Ovärdigt Sverige”

Stockholm ”Det är ovärdigt Sverige.” Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, reagerar starkt på att småbarnsfamiljer i Rinkeby bor i slitna och trasiga lägenheter till en skyhög hyra.
Foto: Kenneth Samuelsson
Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, förstår inte hur socialen kan placera barnfamiljer i slitna lägenheter.

Hem & Hyras granskning visar att socialtjänsten placerar småbarnsfamiljer i slitna och trasiga lägenheter i Rinkeby. Hyran för lägenheterna på 38 kvadrat är 840 kronor per natt vilket blir 25 000 kronor i månaden.

Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen, reagerar när hon får se Hem & Hyras filmer och bilder på hur småbarnsfamiljerna bor.

– Det är ovärdigt Sverige. Det liknar ju en kvart. Vi skapar en uppväxt i Sverige som inget barn borde ha, säger hon.

Filmen och bilderna visar bland annat trasiga tapeter, fönsterrutor, brevlådor, dörrar och köksfläktar och att lägenheterna knappt har några möbler.

– Man hyr ut till hotellkostnader och så finns det inte ens en byrå att ha kläderna i, säger hon.

Hon menar att det inte är en tillfällighet att de som bor i lägenheterna är de mest utsatta i samhället och bostadslösa.

– Det finns ingen annan som skulle acceptera att bo med den här låga standarden och att som en familj bara få tillgång till en nyckel för en hel familj, säger hon.

Skälet till att hyran är så hög beror på en konstruktion med en mellanhand. Lägenheterna ägs av Familjebostäder som hyr ut dem till företaget Snabbaboenden för 4 000 kronor i månaden. Snabba Boenden i Norden AB hyr sedan ut lägenheterna för 840 kronor per natt till människor som saknar bostad. Men eftersom lägenheterna i många fall hyrs ut i månader och i bland över ett halvår så landar månadshyran på 25 000 kronor.

Räkningen betalas av bland annat Socialtjänsten i Stockholm stad, Sundbyberg, Järfälla och Sollentuna. På så sätt hyr Stockholms kommunala bostadsbolag indirekt ut lägenheterna till socialtjänsten i samma stad, med ett påslag på 600 procent.

Elisabeth Dahlin ställer sig frågande till konstruktionen.

– Politikerna och allmännyttan måste ta sitt ansvar och se över det här den här modellen. Ska man köpa en tjänst eller gå via en annan aktör ska det ju finnas ett mervärde.

Hon tycker inte att man inte kan skylla på bostadsbristen för att lägenheterna är i dåligt skick och kostar skattebetalarna mycket pengar.

– Nej lägenheterna finns ju uppenbarligen så det går ju inte att skylla på bostadsbristen.

Flera barnfamiljer vittnar också om att de har blivit placerade bland missbrukare och Elisabeth Dahlin känner igen bilden.

– Det blir en riskmiljö, att bo i tillfälliga boenden skapar också en skam hos barnen som försöker dölja hur de bor, säger hon.

Vad anser du om kommunernas sätt att ta hand om bostadslösa barnfamiljer?

– Ser man på det här fallet i Rinkeby är det ju inte bra. Kommunerna måste leva upp till barnkonventionen som säger att alla har rätt till ett bra liv, men det ser tyvärr väldigt olika ut bland olika kommuner.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.