Annons

Familjebostäder granskar Snabbaboendes lägenheter

Stockholm ”Jag är upprörd och vi kommer att besikta lägenheterna” Så kommenterar Ann- Margarethe Livh, (V), Familjebostäders ordförande, att Snabba Boenden hyr ut bolagets slitna lägenheter till skyhög hyra till socialtjänsten.
Foto: Malcolm Jacobson
Ann-Margrethe Liv är upprörd över att bolagets lägenheter hyrs ut till ockerhyra.

Familjebostäder köpte en fastighet i Rinkeby av Micasa 2013. På köpet fick de ett avtal där Micasa hyrde ut tio lägenheter till företaget Snabbaboenden. Hem &Hyra har därefter visat att Snabbaboenden hyr ut de slitna lägenheterna för 25 000 kronor i månaden till socialtjänsten i Stockholm.

Bostadsborgaråd, Ann Margarethe Livh, också ordförande i Familjebostäder berättar att hon inte kände till avtalet med Snabbaboenden.
-När vi fick reda på att lägenheterna var i så dåligt skick så gjorde Familjebostäder en besiktning. Vi hittade en del brister som hyresvärden nu ska åtgärda. Det är hyresvärden som har underhållsskyldighet enligt det avtal som finns. Familjebostäder kommer följa upp att bristerna i lägenheterna åtgärdas.

Snabba Boende hyr ju en etta av FB för 4 000 kronor och hyr sedan tillbaka samma etta för 840 kronor per natt, 25 000 i månaden till socialtjänsten i Stockholm och i andra kommuner. Kommentar?
– Jag är upprörd. Det är inte tillfredsställande situation att det är på det sättet. Man måste också fråga sig varför stadsdelarna är beredda att betala så här mycket för lägenheter i så dåligt skick.

Hur ser du på att ni medverkar till att skattepengar används så här?
– Jag tycker naturligtvis inte att det är bra och är lika upprörd som alla andra att man kan tjäna pengar på det här sättet. Men som bolag ska vi göra det vi kan. Se till att vi framtiden inte tecknar såna här kontrakt, det är nästa steg.

Vänstern är ju emot vinster i välfärd. Men här medverkar ni indirekt till det genom att hyra ut era lägenheter till ett privat företag som gör miljonvinster på skattepengar. Hur ser du på det?
-Jag har varit väldigt tydligt med att jag är upprörd över detta. Familjebostäder har gjort en besiktning och hyresvärden ska nu åtgärda de brister som finns.

Varför hyr ni inte ut lägenheterna direkt till socialtjänsten och sparar miljoner i skattepengar?
– Det gör vi, det här är det enda där vi inte gör det. Vi skulle inte själva teckna ett sånt här kontrakt utan vi har övertagit det när vi köpte fastigheten av Micasa.

Småbarnsfamiljer bor i slitna lägenheter med trasiga rutor, söndriga dörrar, smuts, trasiga möbler och där det saknas tapeter.
– Det här är ju inte klokt. Faktum är att den som hyr det måste man kolla vad det är man hyr. Nu kommer vi att göra en inspektion, vi vill ju att det ska vara anständigt när det är vårat bolag. Men socialtjänsten som betalar måste ju kolla upp vad de hyr, de kan ju inte hyra en lägenhet med trasiga fönster till en barnfamilj.

Skulle du vilja att dina barnbarn bodde så där?
– Det är klart att jag inte skulle vilja. Vem vill det? Ingen vill det.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.