Annons

Socialen sköter Gotlandshems störningsjour

Gotland ​Gotlandshem låter på försök socialtjänsten, i stället för väktare, svara på samtal till störningsjouren. Men det är osäkert om satsningen kan fortsätta då den kan vara olaglig.

​Gotlandshem har ett avtal med ett bevakningsföretag om att sköta bolagets störningsjour på kvällar och helger. Men sedan en tid tillbaka hamnar inte den som ringer jouren hos vaktbolaget, utan hos kommunens socialtjänst.

– Vi gör ett försök, under det här året, där vi utnyttjar socialens så kallade fältgrupp, säger Gotlandshems vd Staffan Thurgren.

Läs ocksåHundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete”Genrebild, muskelbyggaren på bilden är inte samma som i artikeln.

Risken att hyresgäster upplever att det är obehagligt, eller till och med kränkande, att få besök av socialtjänsten har tagits i beaktande. Men Gotlandshem anser att fördelarna överväger.

– Vår tanke är att det ofta ligger social problematik bakom en störning och att hyresgästerna som är inblandade kanske redan har en akt hos socialförvaltningen. Då vinner man tid och kan sätta in eventuella insatser snabbare. Dessutom har personalen i fältgruppen särskild utbildning i att hantera människor i olika situationer.

Lars Arvidsson på Hyresgästföreningen är övervägande positiv till försöket.

Annons
Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

– Man kan förstås vrida och vänta på det här. Men faktum är att det ligger social problematik bakom många störningar. Jag tycker inte att det är något stort problem att man anlitar socialen, säger han.

Hyresgäster som inte har en akt hos socialförvaltningen ska inte heller behöva få det för att en granne har ringt störningsjouren. Uppgifterna om störningen lämnas i stället till Gotlandshem, på samma sätt som när det sköts av väktare.

Staffan Thurgren är nöjd med resultatet så här långt och skulle gärna se att bolaget kan fortsätta att anlita socialtjänsten. Men det finns en risk att kommunen bryter mot lagen om försöket permanentas, när avtalet med bevakningsföretaget går ut vid årsskiftet. Normalt sett får en kommun inte konkurrera med näringsidkare som bedriver samma typ av verksamhet.

Läs ocksåKvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis"Störningsärende i hyresnämnden.

– Vi låter jurister kolla upp vad som gäller så att det blir rätt, säger Staffan Thurgren.

Annons

Lars Arvidsson tycker också att en fortsättning vore bra, om det är tillåtet. Han upplever att störningarna blivit färre och tror att det kan bero på att socialtjänsten kopplas in tidigt i de fall där det blir aktuellt. Han tycker också att det är en fördel att fältgruppen täcker in hela ön, medan väktarna enbart har ryckt ut vid störningar i Visby.

I december räknar Staffan Thurgren med att det ska vara klart hur störningsjouren ska fungera nästa år.

Läs också Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.