Socialtjänsten behöver fler lägenheter av privata värdar
Det är framförallt de privata hyresvärdarna som lämnar för få lägenheter till kommunen.Varje år lämnar Helsingborgshem 65 lägenheter till det bostadssociala programmet enligt ägardirektiven. Tanken är att de privata värdarna också ska lämna 65 lägenheter. I år har det bostadssociala programmet fått 15 stycken. Bostadsbristen gör att många fastnar i systemet och kommer inte ut på den ordinarie bostadsmarknaden.
− Vi har en del individer som är kvar i det bostadssociala programmet för att vi inte hittar en bostad åt dem. Egentligen skulle de inte vara i det bostadssociala programmet men var ska de ta vägen? I dag saknar vi 50 lägenheter, säger Emina Mehmedović, enhetschef vid bostadssociala programmet.
Hon menar att det största problemet är att de lägenheter som byggs har en för hög hyresnivå. I Helsingborg ska tio procent av all nyproduktion avsättas till det bostadssociala programmet. Ett villkor för varje byggherre att få exploatera mark från kommunen är att de måste lämna tio procent av de nybyggda lägenheterna till social verksamhet. Problemet är att lägenheterna är för dyra och försörjningsstödstagare har inte råd att hyra dem och måste därför tacka nej. I de fall där byggherrarna har fastigheter sedan tidigare kan man lösa det genom att få lägenheter ur det äldre beståendet. Men i de fall där byggherrarna är nya på marknaden blir läget låst.
− När de hör av sig till oss och vill erbjuda x antal lägenheter måste vi tacka nej på grund av att de är för dyra och det är ett stort problem i dag, säger Emina Mehmedović.
I Helsingborg är den vanligaste orsaken till att folk blir bostadslösa en skilsmässa eller att ett andra handskontrakt upphör. Om försörjningsstöd är din enda inkomst är du hänvisad till den privata bostadsmarknaden. Många hittar andrahandsboende på blocket och det förekommer att folk får ge deposition eller pengar under bordet för att få en lägenhet.
Enligt Hem & Hyras undersökning av värdarnas uthyrningspolicys framgår att Helsingborgshem inte godtar försörjningsstöd som inkomst. Det skapar problem menar Lena Persson, enhetschef vid utvecklingsnämnden i Helsingborg. Hon är kritisk mot Helsingborgshems uthyrningspolicy och tycker att försörjningsstöd ska godkännas som inkomst.
− Det hade underlättat enormt mycket för våra klienter. Socialtjänsten har fått ett för stort ansvar när det gäller att hitta en bostad till människor som inte har någonstans att bo. Det är inte rimligt, säger Lena Persson.
FAKTA/ Den sekundära bostadsmarknaden
I Helsingborg är det sociala arbetet uppdelat mellan socialförvaltningen och utvecklingsnämndens förvaltning. Båda skickar remisser på ett socialt kontrakt till Kärnfastigheter som får i uppdrag att hitta bostäder till personer som inte kommer in på den ordinarie bostadsmarknaden.
I det bostadssociala programmet ingår 325 bostadsrätter. Dessa lägenheter hyrs ut i andra hand. Om hyresgästen har bott i dem länge och har egen inkomst kan de få möjlighet att köpa lägenheterna. Den andra varianten är att få en lägenhet som kallas hyresgarantin. Det är lägenheter som kommer från Helsingborgshem eller privata värdar. Hyresgästen får ett förstahandskontrakt men det är socialtjänsten som garanterar att hyran betalas. Under det första året sker en uppföljning från socialtjänsten av hur det går. I praktiken betyder det att hyresgästen har samma krav på sig som om de skulle bott på den ordinarie bostadsmarknaden. Skillnaden är att värden blir garanterad att få in sin hyra och att socialförvaltningen och utvecklingsnämnden följer upp i boendet.
Läs även Hem & Hyras granskning av bostadsbolagens uthyrningspolicys Hårda krav stoppar hundratusentals svenskar