Annons

Socialtjänsten: ”Varje individ har ett eget ansvar och måste söka bostad själv”

Halmstad Socialtjänsten ska enligt lag ska hjälpa till att lösa en våldsutsatt kvinnas boendesituation. Men vad betyder det i praktiken? Hem & Hyra har träffat socialtjänsten i Halmstad för att få svar.
Foto: Gry Ellebjerg
Jeanette Rundberg Kjellberg är avdelningschef vid socialförvaltningen i Halmstad och Monika Gashi är enhetschef.

Vilken hjälp är socialtjänsten skyldig att ge en våldsutsatt kvinna?
Monika Gashi:
– Nummer ett är att hjälpa kvinnorna att komma bort ifrån våldet. Då kan vi erbjuda tillfälliga boendelösningar. Vi går helt på kvinnans berättelse. Behövs det skydd sätter vi in det direkt. Därefter utreder vi vilka behov som finns och hur hon ska gå vidare. Ofta behövs en ny bostad men vi har inga möjligheter att ge nycklar direkt till ett förstahandskontrakt. Det har vi inte till nån. Vanligast är att vi stödjer kvinnan att ansöka om förtur hos det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. I många fall visar och stödjer vi kvinnorna hur de ska hitta i de olika systemen för att söka en bostad. Sedan har vi mer komplicerade situationer när hoten är så pass allvarliga att hon inte kan bo kvar i sin hemkommun. Vi har ett samarbeta med ett antal kommuner som hjälper varandra. Då byter vi klienter. Den nya kommunen ordnar då med försörjningsstöd och lägenhet. I regel får kvinnan en bostad om vi intygar att hon är våldsutsatt och är i behov av en lägenhet.

Tycker ni att människor generellt har för höga förväntningar på socialtjänsten?
Monika Gashi:
– Varje individ har ett eget ansvar och måste söka bostad själv. Många kvinnor är väldigt driftiga. Vi hade en kvinna på en kvinnojour som lyckades fixa en lägenhet till sig själv plus en till hennes kompisar. Vi har också dem som behöver otroligt mycket hjälp. Det kan vara kvinnor som kommer från andra länder och är vana vid att bli omhändertagna av mannen. De har inte behövt bry sig om varken arbets- eller bostadsmarknaden. Plötsligt ska de börja jobba, fixa lägenhet och anmäla sina barn till förskola, följa försäkringskassans regler och redovisa sin inkomst. Det är många saker som är nya och då kan de bli handlingsförlamade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jeanette Rundberg Kjellberg:
– Det är viktigt att poängtera att socialtjänsten inte ska ta över någons liv. Vi tror att man själv behöver ta ansvar och ordna för sitt liv – fast med ett gott stöd. Så tänker vi överlag och inte bara när det gäller våldsutsatta kvinnor. Varje individ äger sina egna problem. Det finns ofta höga förväntningar på att ”någon” ska fixa det för mig. Gäller säkert inte bara socialtjänst utan även sjukvård och andra samhällsmyndigheter. Att det blivit så är inte någon enskilds fel utan samhällsutvecklingen och utformningen av tjänsterna har lett till ett sådant förhållningssätt. Det behöver vi ändra. Varje människa behöver känna att den är delaktig och äger sitt liv och det visar också forskningen att det är en viktig del i läkningsprocessen.

Annons

Om man är våldsutsatt och läser det här vad behöver man veta?
Jeanette Rundberg Kjellberg:
– De ska veta att det finns möjligheter att få stöd. Kontakta oss. Du måste själv göra mycket för att få till en förändring men du kommer att få stöd av socialtjänsten.

Om man som granne misstänker att det förekommer våld i en familj? Vad ska man göra?
Jeanette Rundberg Kjellberg:
– Anmäl det till polisen eller ring oss. Man kan vara anonym. Då ringer vi upp kvinnan det gäller, frågar hur hon har det och om hon behöver hjälp.

Annons
Läs ocksåVåldsutsatta kvinnor fastnar i systemet
Läs också Vägen ut ur våldet var kantad av fällor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.