Annons

Sönderrostade balkar orsakade balkongolyckan

Skellefteå Rost och ruttet trä var orsaken till balkongolyckan som tog en människas liv i Skellefteå. Och fler balkonger i området har dömts ut.​

​En månad har gått efter olyckan då en balkong rasade från tredje våningen i centrala Skellefteå och en person miste livet och en person skadades svårt. Nu har olycksorsaken fastställts. Två insticksbalkar hade rostat sönder och träväggen var uppruttnad.

Annons
 
Olycksorsaken är fastställd av Kjell Lång, konsult vid WSP Sverige AB. Han har även inspekterat ytterligare fastigheters balkonger i samma område.
 
– Det finns både bra balkonger, men också väldigt, vädligt dåliga balkonger i området. 20 procet av de balkonger jag tittat på har jag varit tvungen att döma ut.
 
Vad innebär det?
– Att jag bedömer det som att fastighetsägaren måste förbjuda sina hyresgäster från att gå ut på dem tills de har fått nya balkonger. Man får helt enkelt inte ta några risker.
 
Enligt Kjell Lång är det inte alltid så lätt att se om en balkong är i dåligt skick eller inte.
 
– Man måste helt enkelt öppna upp för att se hur det ser ut där balkongen är ansluten till väggen samt hur bjälklaget ser ut. En balkong som ser ganska bra ut vid en första okulär besiktning kan man få en helt annan bild av när man öppnar upp, säger Kjell Lång.
 
I området där olyckan skedde finns ett stort antal balkonger av liknande konstruktion. Det handlar om balkonger som sitter på hus byggda på 30- och 40-talen och som har stålbalkar utan rostskyddsbehandling som leder in i husväggen. Men det är inte bara i Skellefteå som fastighetsägare börjat agera genom att låta utföra besiktningar.
 
– Det har varit mycket uppmärksamhet från fastighetsägarna, främst från de i samma område som har hus byggda från samma tid. Men faktiskt från hela Sverige. Alla som har balkonger vill ha en dokumentation om i vilken kondition balkongerna är, säger Kjell Lång.
 
Tillsammans med fastighetsägareföreningen har Kjell Lång tagit fram en folder som ska svara på vad man som fastighetsägare ska göra om man misstänker att balkongerna börjar bli dåliga. Men den lösning som Kjell Lång hoppas på är på ett nationellt statligt plan.
 
– Jag skulle gärna se att det kom krav från myndighetshåll på besiktning av balkonger. Ungefär det som sker med hissar och ventilation i dag. Det är helt klart att det finns ett besiktningsbehov över hela landet.
 
Olycksfastighetens ägare har beslutat att byta ut samtliga balkonger i huset. Han är i dagsläget inte misstänkt för något brott. Olyckan utreds fortfarande av åklagare bland annat genom att höra alla hyresgäster i huset. Olycksrapporten kommer även den att ingå i utredningen.
 
Den man i 30-årsåldern som skadades allvarligt vid olyckan har fått komma hem efter att ha vårdats i nära en månad på lasarett på grund av ett flertal frakturer.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hos Rebecka läcker det in när det regnar: ”Man känner sig uppgiven” 14-åring föll från balkongen - värden dömd för tredje gången: "Ska överklaga" Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna Efter ombildningen – blir av med sin uteplats: "Det kan bli bråk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.