Annons

Sonen fick inte ärva mammans hyresrätt

Uddevalla När mamman dog ville den 55-årige sonen ta över hennes hyreskontrakt. Värden godtog inte sonen som hyresgäst och fick rätt i hyresnämnden.

Det handlar om en lägenhet med tre rum och kök i centrala Uddevalla. När kvinnan som bott i lägenheten gick bort ansåg fastighetsvärden, Fastighetsfabriken i Väst AB, att hyresavtalet upphörde att gälla och att dödsboet skulle flytta ut.

Sonen till kvinnan hade dock en annan uppfattning och flyttade in i lägenheten. Värden drev då ärendet till hyresnämnden. Och där har man nu beslutat att mannen ska flytta och hyresavtalet upphöra. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Så här förklarar nämnden sitt beslut: ”Ett dödsbo saknar normalt behov av en bostad medan hyresvärden ha ett behov av den för att upplåta den som bostad. Det kan därför inte anses oskäligt mot dödsboet att hyresavtalet upphör. 

Annons

Får då aldrig ett dödsbo överlåta en lägenhet till en anhörig? Hem & Hyra ställer frågan till Lennart Björkman, chef för den juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

– En hyreslägenhet kan bara överlåtas till ett barn, barnbarn, eller annan närstående som bott varaktigt tillsammans med den avlidne i lägenheten. En period upp till tre år brukar räknas som varaktigt. I övrigt går det inte att överlåta lägenheten, säger Björkman.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.