HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sonen fick inte ärva mammans hyresrätt

Uddevalla När mamman dog ville den 55-årige sonen ta över hennes hyreskontrakt. Värden godtog inte sonen som hyresgäst och fick rätt i hyresnämnden.

Det handlar om en lägenhet med tre rum och kök i centrala Uddevalla. När kvinnan som bott i lägenheten gick bort ansåg fastighetsvärden, Fastighetsfabriken i Väst AB, att hyresavtalet upphörde att gälla och att dödsboet skulle flytta ut.

Sonen till kvinnan hade dock en annan uppfattning och flyttade in i lägenheten. Värden drev då ärendet till hyresnämnden. Och där har man nu beslutat att mannen ska flytta och hyresavtalet upphöra. 

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Så här förklarar nämnden sitt beslut: ”Ett dödsbo saknar normalt behov av en bostad medan hyresvärden ha ett behov av den för att upplåta den som bostad. Det kan därför inte anses oskäligt mot dödsboet att hyresavtalet upphör. 

Får då aldrig ett dödsbo överlåta en lägenhet till en anhörig? Hem & Hyra ställer frågan till Lennart Björkman, chef för den juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

– En hyreslägenhet kan bara överlåtas till ett barn, barnbarn, eller annan närstående som bott varaktigt tillsammans med den avlidne i lägenheten. En period upp till tre år brukar räknas som varaktigt. I övrigt går det inte att överlåta lägenheten, säger Björkman.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.
Läs också Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka Ingen lösning i hyresnämnden – Peter kan bli utan post i flera månader till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.