Annons

Sonen fick inte ärva mammans hyresrätt

Uddevalla När mamman dog ville den 55-årige sonen ta över hennes hyreskontrakt. Värden godtog inte sonen som hyresgäst och fick rätt i hyresnämnden.

Det handlar om en lägenhet med tre rum och kök i centrala Uddevalla. När kvinnan som bott i lägenheten gick bort ansåg fastighetsvärden, Fastighetsfabriken i Väst AB, att hyresavtalet upphörde att gälla och att dödsboet skulle flytta ut.

Sonen till kvinnan hade dock en annan uppfattning och flyttade in i lägenheten. Värden drev då ärendet till hyresnämnden. Och där har man nu beslutat att mannen ska flytta och hyresavtalet upphöra. 

Läs ocksåHyresgäst blev uppsagd två gånger – får halv miljon och fyra eldstäder i förlikning

Så här förklarar nämnden sitt beslut: ”Ett dödsbo saknar normalt behov av en bostad medan hyresvärden ha ett behov av den för att upplåta den som bostad. Det kan därför inte anses oskäligt mot dödsboet att hyresavtalet upphör. 

Annons

Får då aldrig ett dödsbo överlåta en lägenhet till en anhörig? Hem & Hyra ställer frågan till Lennart Björkman, chef för den juridiska avdelningen på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. 

– En hyreslägenhet kan bara överlåtas till ett barn, barnbarn, eller annan närstående som bott varaktigt tillsammans med den avlidne i lägenheten. En period upp till tre år brukar räknas som varaktigt. I övrigt går det inte att överlåta lägenheten, säger Björkman.

Annons
Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet 175 hushåll i centrum för mångårig hyresstrid: "En klassisk delseger" Kämpar för att få bo kvar i hus som ska rivas – och med avlopp som dömts ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.