Annons

Sonny har betalt – stäms för obetald hyra

Sölvesborg Sonny Bergkvist har två hyresvärdar och båda skickar hyresavier till honom. Nu har den ena hyresvärden stämt honom för utebliven hyra, trots att han har betalt.

Hem & Hyra har tidigare berättat om problemen för hyresgästerna i Gammalstorp utanför Sölvesborg. De två hyresvärdarna kommer inte överens och det har lett till kraftigt eftersatt underhåll av fastigheterna och dessutom problem med att veta vem som ska ha hyresinbetalningarna.

I Sonny Bergkvists fall har det lett till att han nu stämts inför tingsrätten av sin ena hyresvärd. Hyresvärden, Birol Ates, höjde från januari hyran med 700 kronor, 25 procent, för Sonny Bergkvists tvårumslägenhet. Den andra hyresvärden Monica Nilsson och hennes man Kaj Andersson aviserade ingen hyreshöjning och det är till henne som Sonny Bergkvist betalar sin hyra. När Birol Ates inte fick in några pengar gick hyran för januari och februari till inkasso och sedan vidare till Kronofogden där skulden registrerades till 8 113 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag skickade in alla papper jag hade att hyran var betald, sen kom det bara ett besked att Kronofogden inte klarade av det och fört över det till tingsrätten, säger Sonny Bergkvist.

Nu går han och väntar på att det ska bli rättegång där domstolen ska besluta ifall Birol Ates kan vräka honom eller inte.

– Jag kan inte förneka att det är spänt för jag har aldrig varit med om att man gjort rätt för sig och blivit stämd. Det är så absurt så det går inte att beskriva, säger Sonny Bergkvist.

Läs ocksåDyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vdDen förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

Grunden för hyresvärdarnas osämja är att de inte kan komma överens om vem som ska ha hyrespengarna och inte heller vem som ska sköta fastigheterna.

– Jag kan inte hjälpa att de inte kan komma överens. Jag betalar pengarna till en och sen ska de dela på pengarna.

– Vilken ska jag betala till när de kommer med hyreslappar från två håll? Jag kan inte betala 6 000–7 000 för en gammal tvåa.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

Birol Ates anser att han blivit lurad av sin kompanjon.

Annons

– Jag står för alla kostnader, men min kompanjon skickar inte vidare pengarna. Men det är ett annat problem och hyresgästen vill utnyttja detta.

– Jag ändrade vid nyåret då jag fick höjningen. Då tyckte jag att det gick för långt, så då ringde jag Kaj och han ordnade ett nytt hyresavtal, säger Sonny Bergkvist.

– Om du är osäker vem du ska betala hyran till kan du deponera hos länsstyrelsen, säger Birol Ates.

Har du uppmanat hyresgästen att göra det?

– Ja, för den personen har inte rätt att betala hyran till vem som helst.
Jag förstår inte riktigt vem som ska ha hyran och kan förstå att hyresgästerna inte heller riktigt vet hur de ska göra?

– Det är inte alls komplicerat, de andra 13 förstår.

Birol Ates säger att han får hyra från övriga hyresgäster och att också Sonny Bergkvist betalat till honom under det andra halvåret 2012.

– Om han säger att han har rätt att betala den andra delägaren, varför har han betalt sex månader till mig då?

Annons

– Du kan inte åka med bussen om du inte betalar på bussen.

Sonny Bergkvist har fått löfte av Monica Nilsson och Kaj Andersson om att han inte kommer att bli vräkt.

– Han sitter helt säkert, vi ställer upp helt på honom, säger Kaj Andersson.

– Det ska inte drabba hyresgästerna att vi inte kommer överens.

De båda hyresvärdarna har delat upp mellan sig vem som ska betala hyra till vem av dem och vilka räkningar de ska betala.

– Det är inte så komplicerat, de ska vända sig till Birol, men om det inte händer något så ringer de hit och då tar vi tag i det och skickar sms eller mejl till Birol och talar om att han måste, säger Kaj Andersson.

Kompanjonerna har försökt att sälja fastigheterna till varandra, men det har fallit på att de inte accepterat varandras bud, därför äger de fortfarande hälften var.

Fakta: Nedsättning av hyra

När det är oklart vem hyran ska betalas till (till exempel vid ägarbyte, eller som här, tvist) kan hyresgästen begära nedsättning av hyra hos länsstyrelsen. Det betyder att hela hyran betalas in till länsstyrelsen och den som har rätt till pengarna sedan kan begära ut dem. Hyresgästföreningen överväger nedsättning i detta fall.

Läs också Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.