Annons

Dyrt efterspel för hyresgäster och skattebetalare efter sparkad bostads-vd

Bengtsfors Förlikningen misslyckades. Nu får tingsrätten lösa tvisten mellan Bengtsforshus och sparkade vd:n Pär Nilsson. Men en sak är parterna överens om – Processen kommer stå hyresgästerna och skattebetalarna dyrt.
Den förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.
Foto: Kajsa Wedberg
Den förberedande förhandlingen mellan den före detta vd:n Pär Nilsson och Bengtsforshus blev fruktlös. Nu möts parterna i domstol.

Stämningen var tryckt när parterna möttes för förberedande förhandling i Vänersborgs tingsrätt. Målet var att nå en förlikning. Det lyckades inte.

– Jag var beredd att kompromissa. Men vi stod allt för långt ifrån varandra. Nu blir det upp till tingsrätten att lösa tvisten, säger Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson efter förhandlingen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Filip Vujcic, förbundsjurist på fackförbundet Union, företräder Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson i förhandlingarna.
Filip Vujcic, förbundsjurist på fackförbundet Union, företrädde Bengtsforshus före detta vd Pär Nilsson vid det förberedande förhandlingarna på Vänersborgs tingsrätt.

I februari förra året fick han sparken från posten som vd för det kommunala bostadsbolaget Bengtsforshus. Bakgrunden var anklagelser om bland annat mobbning, ekonomiska oegentligheter, vidlyftig representation och sponsring samt ett ifrågasatt fallskärmsavtal.

Det är den där sista biten som nu ska avgöras i domstol. För Pär Nilsson skildes från sin vd-tjänst utan avgångsvederlag. Något som han anser sig ha rätt till.

– Eftersom det inte fanns någon laglig grund för hävningen har jag rätt till det avgångsvederlag som stod i mitt avtal, säger Pär Nilsson och stämmer sin tidigare arbetsgivare på närmare 2 miljoner kronor. En summa som motsvarar 24 månadslöner med bibehållna anställningsvillkor.

Läs ocksåSparkade vd:n får miljonfallskärm – nu rasar hyresgästernaChristina Rundkvist och Gabriel Olaurim är några av de hyresgäster som reagerat starkt på att deras hyresvärd ska betala flera miljoner kronor till sin sparkade vd.

Eric Hietala var på plats för att företräda Bengtsforshus i processen. Han bekräftar att parterna stod allt för långt ifrån varandra för att komma överens.

– Vi kunde sträcka oss till att ge Pär Nilsson sex månadslöner. Men eftersom han ville ha mer än ett år skildes vi i oenighet, säger han.

Konsultarvoden på över 3,2 miljoner

En sak är dock parterna rörande överens om. Härvan kring Bengtsforshus har redan kostat hyresgäster och Bengtsfors skattebetalare stora summor. Pengarna har bland annat gått till fyra konsultutredningar:

Annons
  • En om arbetsmiljön på Bengtsforshus samt eventuell kränkande behandling av en medarbetare. Utredaren, Kent Vasell, dömdes därefter till fängelse för grova bokförings- och skattebrott och som belagts med näringsförbud. Brotten har dock ingen koppling till Vasells arbete med Bengtsforshus.
  • En om Bengtsforshus ekonomi samt misstänkta ekonomiska oegentligheter. Utredningen gjordes av konsulten Eric Hietala, som nu alltså företräder Bengtsforshus i skadeståndsprocessen.
  • Ytterligare en om kulturen och arbetsmiljön inom Bengtsforshus. Genomförd av konsultföretaget Canea partner group.
  • Samt konsultföretaget CRD Protection AB:s utredning efter att en så kallad visselblåsare anmält missförhållanden inom Bengtsforshus.

Enligt en sammanställning, som Dalslänningen gjorde i början av året, hade konsulterna dittills tagit ut arvoden på över 3,2 miljoner kronor.

Och pengarullningen slutar alltså inte där.

– Mitt juridiska ombud, Filip Vujcic, gjorde en snabb överslagsräkning och kom fram till att kostnaden för den här rättsliga processen till slut kan komma att ligga på mellan 500 000 och en miljon kronor, säger Pär Nilsson.

Läs ocksåJuridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador

Vem som ska ut med de pengarna beror på vem som får rätt i tingsrätten. Blir det Pär Nilsson hamnar kostnaden på Bengtsforshus och i förlängningen hyresgästerna i bolagets 860 lägenheter. Blir det Bengtsforshus hamnar kostnaden på fackförbundet Unionen genom Pär Nilssons rättshjälp.

Eric Hietala, å sin sida, menar att kostnaderna för bolaget blivit ännu högre om hävningen inte hade skett. Enligt honom pågick det, under Pär Nilssons vd-tid, ekonomiska oegentligheter inom Bengtsforshus. Oegentligheter som kostade bolaget pengar och som stoppades först när Pär Nilsson fick gå.

– Jag tycker att det är en väldigt relevant ingång du har där, att utgå från vad det här har kostat hyresgästerna, säger Eric Hietala.

Senaste utredningen underkänner de tidigare

De ovan nämnda utredningarna nämndes av parterna på mötet. Filip Vujcic, som är förbundsjurist på fackförbundet Unionen, tog tillfället i akt och lade till den senaste av dem som officiellt bevismaterial.

– CRD Protection AB:s oberoende utredning, som är beställd av Bengtsfors kommun, underkänner såväl Kent Vasells och Eric Hietalas utredningar som bolagets olika påståenden. Därför är det mycket anmärkningsvärt att motparten fortsätter att göra påståenden om ekonomiska oegentligheter, säger Filip Vujcic.

Annons

På mötet anförde Eric Hietala att hela frågan om stämning borde skrinläggas på grund av preskription. Ett påstående som dementerades av Filip Vujcic. Preskriptionsfrågan ska nu eventuellt avgöras i en så kallad mellandom.

– Enligt domaren blir det rättegång gällande min stämningsansökan först den 9-10 december, säger Pär Nilsson.

LÄS MER:

Bengtsforshus vd riskerar avsked – Hyresgästen Silvia ”Har han försökt sko sig?”

Anklagelser om maffiametoder och förtal – Bengtsforshus i gungning 

Fick sparken som vd för Bengtsforshus – polisanmäler kommunen för förtal

Fakta: Bengtsforshus
  • Kommunalt bostadsbolag i Bengtsfors med cirka 860 lägenheter i Dalsländska Bengtsfors, Billingsfors, Bäckefors, Dals Långed och Skåpafors.
  • Under 2024 kommer bolaget att höja hyrorna med i genomsnitt 5,25 procent.
  • Under våren 2024 ska bolaget riva tre hyreshus med totalt 37 lägenheter i Billingsfors, Dals Långed och Bengtsfors. Anledningen är husens dåliga skick samt att många av lägenheterna står outhyrda.
  • Även 2013 var det turbulent inom Bengtsforshus. Då fick två styrelser, efter varandra, sparken.  
Läs också Domstol avfärdar historia om svartmögel - man som hyrde villa får betala över 330 000 Domare vanvårdade lägenhet och byggde sopberg av bag-in-boxkartonger – straffas av värden Hyresvärden slängde Peters alla saker: "Min pensionärsdröm har gått i kras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.