Annons

Sopigt skött sophantering ger högre hyra

Södermanland Slängt är slängt och märks inte mer? Nja, inte riktigt. Felsortering i soprummet kostar. Och betalar, det gör du. Se kartan vem som betalar mest för soporna.

 Ledsen att säga det. Men hyresgäster är generellt sämre än villaägare och bostadsrättsägare
på att sortera sina sopor.

Anledningen är inte att vi skulle bry oss mindre om miljön. Nej orsaken stavas pengar. När kommunerna går över till att sortera matavfall, väljer många att ha avfallstaxor som innebär att ju bättre sorteringsmöjligheter hyresvärden erbjuder sina  hyresgäster, ju lägre blir  kostnaden. Så är det bland annat i Eskilstuna, Västerås och Uppsala. Det ska vara dyrt att inte  sortera.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Förutom att värdarna lägger stora pengar på att ta hand om grovsopor som felaktigt ställts
i soprum, kostar det när du eller dina grannar inte sorterar det vardagliga avfallet rätt. Och
det är flera saker som tickar på: vissa kommuner tar till exempel ut en straffavgift från hyresvärden varje gång sopkörarna upptäcker felslängda sopor.

Händer det tillräckligt många gånger – ja då byts avfallsabonnemanget ofta automatiskt till det dyraste. I Eskilstuna är det dubbelt så dyrt att ha det osorterade abonnemanget och i Västerås mer än tre gånger så dyrt. Är det dessutom oordning i soprummet,
kan sopåkarna i många kommuner vägra att ta med soporna.

Bland annat i Uppsala får hyresvärdar sortera om sopornamed egen personal och betala extra när sophämtarna åker ut igen för att hämta omsorterade sopor.

Annons
Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Det kommunala bostadsbolaget KBAB i Karlstad, räknar med att bovärdarna lägger motsvarande 2,1 årsarbetskrafter på att sortera om felsorterat avfall.

– Arbetstiden, hyra av containrar och transport av grov- och riskavfall kostar 1,3 miljoner kronor per år, säger Anna Wassberg som är bolagets miljösamordnare.

Det där är kostnader som hyresgäster dock sällan ser, de läggs på i den årliga hyresökningen som ökade driftskostnader.

Läs ocksåCharlotte sa åt sin granne att sopsortera – blev slagen med en kvastEn kvinna som står i ett soprum och tittar på en sopkvast som hon håller i.

Och när Västerås stad för några år sedan analyserade sopslängandet, visade det sig att hyresgästerna generellt var sämre på att sortera.
– Villaägarna ser kostnaderna på ett annat sätt när de själva står för abonnemanget. I ett hyreshus räcker det med att några få inte bryr sig och så blir det kaos direkt, säger Karl-Erik Karlsson som är avfallsplanerare i Västerås stad.

Annons

För att tydligare visa kostnaden för slarvet, har bolag som Örebrobostäder och Mimer i Västerås tagit felsorterandet ett steg längre. I Örebro får hyresgäster som ertappas med att  slänga grovsopor i eller utanför miljöboden, betala 800 kronor.

Och Mimer tar ut 425 kronor från den som dumpat sina sopor där de inte hör hemma.

Se kartan med hur mycket av din hyra som går till sophantering.

Läs också Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster Fyra generationer som skapar trivsel i bostadsområdet Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.