Annons

Spågummor ifrågasatta på stämman

Nyheter ​Hör annonser för vin och tarot-kort hemma i Hyresgästföreningens tidning? Nej, det är oseriöst, tycker Beatrice Eriksson, stämmoombud från Stockholm.
Beatrice Eriksson vill att stämman ska förbjuda annonser för vin, sprit och tobak, eller om de har rasistiska, sexistiska eller religiösa budskap. Till dessa räknar hon också annonser för spågummor, tarotkort ”och annat flum”.
– Det är viktigt för vårt rykte och anseende hur vår tidning ser ut. Annonser för spågummor med rent sexistiska bilder, till exempel, tycker jag inte hör hemma i Hyresgästföreningen.  säger Beatrice Eriksson.
I Hem & Hyras annonspolicy står att annonserna inte får strida mot Hyresgästföreningens stadgar och idé, Det är den formuleringen hon tar fasta på och menar att den måste tolkas med bättre fingertoppskänsla för vilka värderingar Hyresgästföreningen omfattar.
– Det ska vara seriösa annonser, inte flum.
Vem ska bestämma vad som är tillräckligt seriöst?
– Vi här på stämman! Jag hoppas att en majoritet röstar på mitt yrkande, säger Beatrice Eriksson.
När rådplatserna stängdes på lördagen hade dock de flesta av dem som tyckt till i frågan bifallit förbundsstyrelsens förslag, som innebär att policyn inte behöver skärpas, eller borde tolkas mer restriktivt.
 
Chefredaktör Susanna Skarrie tycker att policyn är tydlig och bra. Förra stämman beslutade att vinannonser ska accepteras eftersom de numera är så etablerade Annonser för lån har stoppats om räntorna ligger högre än sex procent över Riksbankens styrränta. Och annonserna för spåkvinnor begränsas till en halv sida per nummer.
– Man kan tycka vad man vill om spåkvinnor, men jag litar till läsarnas goda omdöme. Dessutom kollar vi vilka som ligger bakom, så att det inte är några förtäckta annonser för något annat.
På en punkt är i alla fall hon och Beatrice Eriksson överens: att det var helt okej att Moderaterna nyligen hade en helsidesannons i Hem & Hyra.
­Hyresgästföreningen är politiskt obunden och i tidningen måste alla politiska åsikter få komma till tals, tycker båda två.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.