Annons

Sparat varmvatten ska ge pengar till språkutflykter

Malmö Nu startar MKB:s kampanj som ska uppmuntra Holmaborna att spara varmvatten. Varje liter sparat varmvatten blir en slant till Holmaskolans språkutflykter.

Projektet ”Varje droppe” är en pilotsatsning som ska uppmuntra Holmaborna att spara varmvatten. Genom att göra något konkret i sin egen vardag, spara vatten genom att ta kortare duschar eller låta bli att diska under rinnande vatten kan var och en göra något konkret åt klimatfrågan.

Med idén att låta varje liter sparat varmvatten bli en slant till Holmaskolans språkprojekt vill bolaget testa en ny form av samarbete. Vinnarna blir inte bara klimatet utan också bostadsområdets barn. Dania Halime och Sanna Nezami går i femte klass på Holmaskolan och är engagerade i elevrådet. Som en del av projektet har de delat ut en enkät om klasskamraternas varmvattenförbrukning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det gick åt 500 liter om dygnet hos den som använde mest, berättar  Sanna Nezimi, innan det är dags att läsa av den första mätaren under ett av Holmas hyreshus på Hyacintgatan. Här står mätaren på visar 92195 kubikmeter, konstaterar de. En gång i månaden i höst kommer elevrådet att läsa av mätarna i området för att se hur mycket varmvatten som Holmaborna förbrukar. Även studenterna på Rönnens studentboende är med och snålar på varmvattnet för att stötta eleverna, och kanske kan projektet leda till något studiebesök eller andra samarbeten mellan skolan och studenterna, säger Ingrid Olsson, rektor på Holmaskolan.

– Språkutflykterna kan innebära att vi åker till stranden eller till andra delar av Malmö. Vi pratar och diskuterar i klassen om utflyktsmålet och det blir ett lustfyllt sätt att träna språket, säger hon. Språkutflykterna har pågått en tid för Holmaskolans yngre elever, men med stödet från MKB kan projektet nå fler elever, hoppas Ingrid Olsson. Manal Chaaban är självförvaltare i området och har en dotter på Holmaskolan. Självförvaltarna och seniorerna i området har hjälpts åt att knacka dörr hos omkring 280 hushåll, för att bjuda in fler i projektet.

Annons

– De flesta är väldigt positiva, det här är för en bra sak. Min dotter som går i första klass är redan duktig på svenska, men ju mer språkträning de får desto bättre, säger Manal.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

En lång rad lokala aktörer och organisationer har varit med om att utforma projektets innehåll. Konstföreningen Destino och kulturföreningen El Sistéma samarbetar på olika sätt kring vattentemat. Och nej, det är inte särskilt svårt att minska sin varmvattenförbrukning, menar Jenny Holmquist, miljöstrateg på MKB.

– I ett genomsnittligt hushåll går det faktiskt ofta att minska förbrukningen med runt 20 procent, utan större problem. En enkel sak kan vara att stänga av vattnet när du tvålar in dig i duschen, säger Jenny Holmquist.

Annons

Vad är målet med den här satsningen?

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.

–  Om kunderna i Holma och Rönnen minskar förbrukningen med 10 procent i sex månader skulle vi spara in 255 000 kr till barnens språkutflykter. Huruvida detta resultat är rimligt att förvänta sig blir svårt att sia om. Även små minskningar skulle vi i projektet bli glada för och se som framgångar, säger projektledaren Daniel Möller.

Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.