Städning efter dödsfall kan bli värdens ansvar

Gävle Pia Christofferssons mamma fick en hjärnblödning och dog åtta dagar senare. Pia fick ensam sköta allt men städningen fick hon rådet att lämna till värden.

Mamman dog en torsdag och på måndagen ringde Pia hyresvärden Gavlegårdarna för att säga upp lägenheten.

– Ingen sa något om att jag kunde fått behålla lägenheten i tre månader, jag höll på att slita ihjäl mig med att ta hand om alla saker! säger Pia.

Läs också30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller"Delad bild: till vänster porträtt på Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, i långt ljust hår och mörk överdel, till höger två händer som håller i en bunt sedlar. Gavlegårdarnas hyreshöjning 2025 blir 5,1 procent.

Det är fem år sedan Pias mamma dog men Pias blick slocknar och läpparna spänns när hon berättar om alla dagar och nätter som hon slet med att slänga, sälja, ge bort, packa och flytta på innehållet i mammans lägenhet i stadsdelen Sätra i Gävle.

Pia berättar att hon tycker att det känns fel att en död person ska betala hyra. Hon hade önskat att hyresvärden kunnat bjuda på mer tid.

Pias mamma lämnade inga pengar efter sig så kommunen stod för den enklaste sortens begravning. 

Läs ocksåSolel sänker elräkningen – för hyresvärdenHalvkroppsporträtt på Gabriel Gabrö Agirman Beth-Qathe, som står i mörkblå kortärmad skjorta utomhus på en innergård där solen skiner och trädens skuggor syns på marken. I bakgrunden en gångväg, uteplatser, en husfasad, träd och grönska. Gabriel, som är hyresgäst, tycker att fler hyresvärdar borde ta tillvara möjligheten att installera solceller. Bland de värdar som har solceller är det än så länge ganska ovanligt att solelen går till hyresgästernas hushållsel.

När allt var ute ur lägenheten och de nya hyresgästerna snart skulle in satt Pia hos begravningsentreprenören igen trött, slut och ledsen. Nu återstod bara städningen. Hur skulle hon orka? Hon fick rådet att låta bli att städa.

– Om det inte finns tillgångar i dödsboet att köpa städning och flytthjälp för och de anhöriga inte klarar av arbetet själva så faller ansvaret på hyresvärden, säger Roger Bergel på Gävle Begravningsbyrå.

Roger Bergel påpekar att det är viktigt att komma ihåg att säga att det är dödsboet som saknar pengar när man har kontakt med hyresvärden. Det är också i dödsboets namn som till exempel städning ska beställas.

Läs ocksåUlla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp

Finns det pengar över när begravningen är betald kan dödsboet betala den avlidnes räkningar, hyra för längre tid och städning om alla dödsbodelägare är överens om det. 

Läs också om Göran Eliason i Gävle som höll på att förlora lägenheten när hans man dog.

Fakta: Tänk på det här

För att avsluta den dödes affärer krävs ett dödsfallsintyg innan bouppteckningen är klar. Begravningsentreprenören ordnar det.
Försäkringsbolag och banker har ofta dödsfallsavdelningar dit du kan ringa. 
Saknas tillgångar ansök snarast om ekonomisk hjälp till begravningen hos kommunen. 
Du kan behålla den dödes lägenhet i en eller tre månader efter dödsfallet. Kontakta värden snarast. 
Bouppteckningen ska vara klar inom fyra månader. Innan all juridik kring dödsboet är klar kan det ta över ett år. Ett dödsbo består vanligen av den efterlevandes make/maka och barn.

Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Ingen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.