Annons

Ställningstagande gav reaktioner

Dalarna Att Hyresgästföreningen ställer sig bakom Örebrobostäders förslag om att var tionde lägenhet ska gå till en nyanländ, har fått medlemmar att reagera.

Det var i slutet av förra veckan som Örebrobostäders vd Ulf Rohlén berättade för Sveriges Radio P4 att det förs en diskussion mellan Öbo och de privata fastighetsägarna för att var tionde ledig lägenhet i Örebro ska gå till en nyanländ.

Hyresgästföreningens regionordförande Helena Frisk, ställde sig bakom förslaget. Eftersom det ligger i linje med riksföreningens tidigare ställningstagande.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det fick medlemmar att reagera. Under helgen och måndag morgon har medlemmar hört av sig. 

Annons

– Jag har fått både positiva och negativa reaktioner. De flesta är positiva sedan är det några som är väldigt negativa och där man uttrycker sig på ett sätt som är… ja, de känns näst intill obehagliga. Det är ett grovt språk men inga direkta hot. Men jag kunde ändå förvänta mig det. Jag förstod att ett sådant tydligt ställningstagande skapar reaktioner hos människor. Och jag har respekt för det också för vi vet hur bostadssituationen ser ut. Men vi har en unik situation i världen som vi inte sett maken till tidigare, säger Helena Frisk. 

Av dem som hört av sig har åtta medlemmar från Region Mitt och Region Aros Gävle valt att lämna föreningen.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

– Vi har varit med om värre stormar, så mycket kan jag säga. Men intressant är att av de som hört av sig är det en vanlig missuppfattning att det är Hyresgästföreningen som tagit ett beslut om att det ska vara så här. När det egentligen inte är mer än ett förslag från Öbo, säger Bengt Olsson som är synpunktshanterare i Region Mitt och Region Aros Gävle.

Annons

En del menar att förslaget är rasism mot svenskar, hur ser du på det?
– För det första är vi en organisation som inte ställer grupper emot varandra. För det andra finns redan förturer på olika sätt: det kan vara näringslivsförturer eller för misshandlade kvinnor som får gå före i bostadskön för att klara livet. I den bästa av världar skulle det inte behöva vara så – om det fanns tillräckligt med bostäder. Men så länge det inte finns tillräckligt med bostäder kommer det alltid vara nödvändigt med olika former av sociala förturer, säger Helena Frisk.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.