HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stambyte tär på vardagslivet

Uddevalla ​Just nu pågår om- och tillbyggnadsarbeten på Tureborgsvägen 14 i Uddevalla. De kvarboende grannarnas krav på ersättningslägenheter kommer inte hörsammas. – Förr hade vi gott om lediga lägenheter, men i dag har vi inga alls, säger Margaretha Johnsson, projektledare på Uddevallahem.

​Det bullrar, slamrar och dammar på Tureborgsvägen 14. Fastigheten får sju nya lägenheter i bottenplanet och de befintliga renoveras grundligt. Inför arbetet fick alla hushåll information om vad som väntade. Nancy Lagos tycker inte att verkligheten speglar det som sades då.
– Hantverkarna skulle knacka på innan de kom in, men det händer att de inte gör det. Det är jobbigt, man kan aldrig slappna av riktigt, säger hon.
– Det skakar i hela huset och väsnas från sjutiden på morgonen till fyra på eftermiddagen, säger hennes man, skiftarbetaren Leonardo Lagos.

Att bo kvar i byggröran blev betydligt jobbigare än paret trott. Tillsammans med flera grannar krävde de i ett brev till miljö- och stadsbyggnadskontoret i Uddevalla att de ska få ersättningslägenheter under byggtiden. Kommunen tycker dock att bostadsbolagets åtgärder för att lindra obehaget är tillräckliga.
Några exempel är att:
• Kvarboende har tillgång till en närbelägen lokal för exempelvis matlagning dagtid.
• Det finns tillgång till portabla toaletter.
• Hälften av fastighetsskötarens tid har avsatts till att enbart serva hyresgästerna i samband med ombyggnaden.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Dessutom har Uddevallahem en överenskommelse med Hyresgästföreningen kring ombyggnationen. I den ingår att hyresgäster som bor kvar får en hyresreduktion på mellan
6 000 och 8 500 kronor, beroende på lägenhetens storlek. De boende tycker inte att sänkningen är tillräcklig; de störs ju även när det borras hos grannen.

På den aktuella fastigheten har hyresgäster från fyra av tolv lägenheter evakuerats i enlighet med uppgörelsen. Det handlar om människor med sjukdom eller skiftarbete. Enligt Margaretha Johnsson var det inte fler som åberopade synnerliga skäl under mötena inför byggstarten.
– Vi lyssnar på folk och ber dem att själva ta upp om det finns något som kan orsaka problem för dem. Vi kan inte se om någon har dammallergi, säger hon.
Margaretha Johnsson ser allvarligt på att hantverkare har klivit in oannonserade i lägenheter.
– Tyvärr har det hänt och det är inte acceptabelt. Vi har gett hantverkarna stränga order och håller ögonen öppna för att det inte ska ske igen, säger hon.

Fotnot: Arbetet i lägenheterna planeras vara färdigt i juli. Hela ombyggnationen ska vara klar i september. 

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.
Läs också Håkan och Tinnas värd sänker hyrorna och ska betala tillbaka 774 000 kronor Kräver att få ta över kontraktet – trots hyresskuld på 250 000 Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.